Ottawai Tulipán Tánccsoport

Nagy Máté Teó (2022)
Nagy Máté Teó (2022)
Hajzer Sándor (2023)
Hajzer Sándor (2023)

A néptánccsoport 1983 óta működik Ottawában. Fő támogatója a Magyar-Ottawa Régió, Templomok, Közösségi Ház, Ottawai Kereskedők és Rokonok.

A néptánccsoport célja a Kárpát-medencében fellelhető népszokások és néptánc örökség megszerzése, megőrzése és népszerűsítése.

A Tulipán megalakulásától kezdve szoros kapcsolatban áll a népművészettel, hiszen az együttes tagjai tisztában vannak azzal, hogy a hagyományok és a "régi ország" útja csak a múlt megőrzésével tartható fenn. Ez az oka annak, hogy a csoport tagjai beutazzák a világot, és különböző táborokban vesznek részt, hogy megismerjék őseink hagyományos táncait és életmódját.

A tánccsoport számos régi magyar táncot tanult már. Reális nézőpontot adnak a magyar nemzetiségi kultúra népművészetéhez, táncához, karakteréhez, szokásaihoz. Ez a csoport arra törekszik, hogy a különböző táncdialektusaiban fellelhető falvak táncait és hagyományait átélje és megőrizze. Meg kell jegyeznünk, hogy igyekeztek megtanulni a tánc közbeni fejlesztés régi technikáit. A Tulipán előadók sok helyen bemutatják egyedi, válogatott, színes ruhatárukat. 

A tánccsoport számos helyen fellépett: Kanada: Ontario (Ottawa régió, Toronto, Kitchener, Brockville, Welland, Brampton, Kingston, Niagara Falls) Quebec (Hull, Montreal), Nova Scotia (Dartmouth), Amerikai Egyesült Államok ( Buffalo, Florida, Kína (Sanghaj). Az Ottawa tánccsoport tagjai arra törekszenek, hogy megőrizzék az egységet a szomszédos csoportok között, ezt a "Tanc Haz" - Táncház létrehozásával valósítják meg. Egy Village Party hangulata pillanatok alatt megragad, a kanadaiak pedig élvezik a magyarok innovatív lábmunkáját. 

 A Tulipán számos különleges rendezvényen szórakoztatta az embereket a Nemzetek Fővárosa környékén, és más helyszíneken: Kanada napján, Tulipánfesztiválon, Kultúrák Karneválján, A Magyar Köztársaság Nagykövetségén, Szülőföldeken, általános iskolákban és gimnáziumokban, Ottawában és Carletonban. Egyetemek, múzeumok, vásárok, Sussex Bazilika karácsonyi parti a parlamentben képviselők számára, Polgári Központ, Kongresszusi Központ, CBC, CJOH, Rogers TV, Shopping Plazas, Nepean, Center Point Színház, Travel Show, Caravan, Ontario Place (Toronto), Cheo , Super EX, Andrew Hayden Park, hogy csak néhányat említsünk. 

Az Együttes több alkalommal vett részt a Pontozó elnevezésű Közép-Kanadai Magyar Táncversenyen ahol a Tulipán Tánccsoportot dicséretben részesítették a hagyományos viseletek széles választékáért, előadói képességéért és koreográfiáiért.

A csoport főleg középiskolásokból és egyetemistákból áll, akik többsége első generációs kanadai vagy bevándorló családokból jönnek. A táncosok fiatalon megismerkedtek a néptánccal. Ez az egyedülálló hobbi életre szóló barátságokat és házasságokat hozott létre. A csoport közelsége révén a Tulipán Tánccsoport odafigyel az utánpótlás csoportokra is. Jelenleg a Tulipán Tánccsoporton belül négy különböző korosztály tanulhat néptáncot: óvodások, gyerekek, ifi/felnőtt és idősek. A négy generáció úgy működik együtt mint egy nagy család.