Nürnbergi Magyar Kultúregyesület / Ungarischer Kulturverein Nürnberg e.V.

Tóth-Pál Zoltán (2016, 2017)
Tóth-Pál Zoltán (2016, 2017)
Juhász Gergely (2018)
Juhász Gergely (2018)
Lakatos Andrea (2019)
Lakatos Andrea (2019)

A Nürnberg és környékén élő magyarság kulturális és közösségi életének mozgatórugója a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület. A több mint negyven éves múltra visszatekintő egyesület legfontosabb tevékenységeként a magyar kultúra és hagyomány ápolását, illetve a magyar identitás megőrzését fogalmazta meg. Fontos, hogy a több generáció óta itt élő magyar családok és az elmúlt években Németországba települt magyarok egyaránt részt vehessenek a közösségi életben, illetve egymást megismerhessék. Az egyesület támogatja a különböző kultúrák közötti, egymás megismerésén és elfogadásán alapuló együttélést is, így rendszeres résztvevője különböző nemzetközi vonatkozású rendezvényeknek. Az egyesületnek a magyar tagokon kívül más nemzetiségű tagjai is vannak.

A Klubest keretén belül havi rendszerességgel kötetlen beszélgetésre kínálunk lehetőséget, havi több alkalommal kulturális programokat, például színházi előadásokat, olvasói esteket, kiállításokat szervezünk. Jelentős eseményeknek számítanak a nemzeti ünnepekre, illetve egyéb jeles napokra való megemlékezések. Széles programkínálattal igyekszünk a különböző korcsoportokat megszólítani, így különösen fontos szerepet kaptak a gyermekekkel foglalkozó csoportok, a „Baba-Mama Klub“, a „Kisgyerekes Csoport“, de a Cserkészet és a Hétvégi Magyar Iskola munkáját is támogatásban részesítjük. Az idősebb korosztály képviselői a havonkénti találkozókon kívül rendszeresen szerveznek kirándulásokat, múzeumlátogatásokat. A különböző csoportok, illetve korosztályok összehangolása érdekében nagyobb rendezvényeket is szervezünk. Ilyen a több évtizedes múltra visszatekintő „Katalin-bál“, illetve a „Szüreti-bál“, a Mikulás Ünnepség, a Táncház találkozó vagy a Magyar-nap.

Az egyesület minden évben részt vesz a „Langwasser Gemeinschaftshaus Sommerfest“nevű eseménysorozaton, ahol a nem magyar közönség is közelebbről megismerkedhet a magyar kultúrával és hagyományokkal. A fent említett rendezvények állandó fellépői a Tűzvirág Néptánccsoport táncosai. Az egyesület támogatja a magyar egyházi közösségek, illetve egyéb magyar vonatkozású csoportok munkásságát is.

A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület honlapjának címe: http://xn--ungarninnrnberg-7vb.de/hu/