Newporti Magyar Kulturális Közösség

Kecskés Márta (2018, 2019)
Kecskés Márta (2018, 2019)

A Newporti Magyar Kulturális Közösség hivatalosan 2018-ban alakult, de munkásságunk 2014-re nyúlik vissza. Bodovics Ildikó óvónő kezdeményezésére indult el egy baba-mama csoport, amely hamarosan óvodává nőtte ki magát. Ildikó 2017 nyarán adta át a stafétabotot Deli-Fóris Máriának. A közösségünk folyamatosan bővült. Csatlakozott hozzánk Nagyné Jávor Szilvia tanár néni, akivel a kis iskolásaink el kezdhettek magyarul írni, olvasni tanulni.

Az induló pár családból mára egy teljes, nagy közösséggé váltunk. A csoportokban átlag 8-14 fő vesz részt. A nagy rendezvényeinknek a látogatottsága pedig 80-100 fő.

Nefelejcs Tanodánkban működik heti rendszerességgel: baba- mama-papa klub, mini ovis csoport, középső ovis csoport, nagy ovis csoport, kis iskolás csoport. Volt kis mazsorett csoport, melyet szeretnénk folytatni a közeljövőben, és természetesen a terveinknek itt nincs vége, hiszen a felnőtteknek is szeretnénk indítani programokat, mint a joga, társasjáték-est, fimvetítés stb.

Célunk hogy, a felnőttek és gyermekeink távol hazánktól se felejtsék el anyanyelvüket, őrizzék meg hagyományainkat, ismerjék meg a magyar nyelv szépségeit, mondókákon, meséken később pedig gyönyörű irodalmunkon keresztül. Legyenek büszkék származásukra, ápolják a magyar kultúrát, ismerjék meg a magyar történelem nagyjait. Vigyék és adják tovább gyermekeiknek mindazt, amit a magyarság jelent számukra, idegenben.

Példaértékű a szülők lelkesedése és kitartása. Minden magyar ünnepet együtt tartunk, mint egy nagycsalád. Mindez erőt ad nekünk és visszaigazolást arra, hogy amit teszünk, az a családok számára nagy értéket képvisel és azt érdemes folytatni évről évre. Egymásért vagyunk.