Misionesi Magyar Leszármazottak Polgári Egyesūlete

Bálint Ildikó Enikő (2024)
Bálint Ildikó Enikő (2024)

Az Osztrák-Magyar Monarchia területéről kivándorolt magyarok Misionesben

Misiones, Argentina egyik legészakibb pontján fekvő tartománya, mely Paraguay és Brazília közé ékelődve, a Paraná folyó mentén helyezkedik el.  2016-ban Zsonda Márk etnográfus, antropológus, régész szakember felvette a kapcsolatot Claudia Andrea Tóth-tal, segítséget nyújtva a közösség magyar gyökereinek felkutatásában, a leszármazottak közösséggé formálódásában. Zsonda Márk 2017-ben végig járta a tartomány magyarlakta településeit, interjúkat készített a családokkal, és így formálódott lépésről-lépésre a Misionesben élő magyar leszármazottak közössége. A meglátogatott családok nagy lelkesedéssel, örömmel fogadták az érdeklődő kutatót, hogy együtt vegyék fel az anyaországgal megszakadt kapcsolat fonalát, az otthon maradt rokonok, származási helyük felkutatása révén nyomonkövetve útjukat hazájukból a jelenlegi közösségükhöz.

Az interjúk és fellelt dokumentumok alapján körvonalazódott, hogy a magyarok két útvonalon érkeztek Misiones tartományba: Buenos Aires vagy Rio de Janeiro kikötőin keresztül. A kivándorolt családok erről a két érkezési pontról kerültek a XX. század elején erre a területre, ahol földet és letelepedési lehetőséget kaptak. Az őserdei vadonból hozták létre otthonaikat, gazdaságukat megalapítva Corpus Christi települést, mely akkoriban a tartomány székhelye volt. Eleinte homogén magyar közösségként élték a mindennapjaikat, az évek során a gyermekek iskolába kerülésével, vegyes házasságok révén lassan elveszítették nyelvtudásukat, és élő kapcsolatukat az anyaországgal.

A Missionesi magyar közösség a helyi kulturális életben 2017 októberében lépett először színre a Fiesta Provincial de Colectividades Las Raíces ünnepségsorozaton, mely Jardín América településen kerül megrendezésre minden évben. Az ünnepség helyszíne egy hatalmas rendezvényközpont, melyben minden közösségnek van egy kis részlege, így minden nemzetiség megmutathatja hagyományait, kulturális sajátosságait. Megjelenik itt többek közt az ott élő magyar, olasz, ukrán, német lengyel, japán közösség. A magyar közösség, megalakulása óta, a tartomány más településein is szerepel, így Oberá településen az itt letelepedett különböző nemzetiségek felvonulásán, illetve Corpus Christiben együtt ünnepelve Szent István államalapítónk napját. A közösségnek van egy kis néptánccsoportja, a Magyar Csillag néptánccsoport, mely a helyi rendezvények programját színesíti. Miután létrejött és aktív a helyi magyar közösség, egyre többen csatlakoznak és vesznek részt a tevékenységeiben és érdeklődnek családjuk története, magyarországi szálainak felkutatása iránt. Nagy lelkesedéssel, örömmel élik meg az Anyaország figyelmét,  érdeklődését irántuk.

A Misionesi magyar leszármazottak közössége a modern technika eszközei révén egyre bővül és megismerve egymást a közös múlt, gyökereik rokoni szálaik révén egyre összetartóbb közösséggé formálódik.

A közösség hivatalos adatai és a tartományban fellelhető magyarok feltérképezését szemléltető Misiones tartomány térképe látható alább.

 

Año de creación-Alapítás éve 2017

Colectividad Húngara de Misiones (106 miembros/participantes tag/résztvevő)

Asociación Civil Descendientes Húngaros de Misiones (PJ A-5101) 70 Socios registrados

Comisión Directiva integrada por 16 miembros - 16 vezetőségi tag(11titulares, 3 suplentes y 2 del órgano fiscalizador)

Grupos de trabajo: Raíces, Reina, Danza folklorica Magyar Csillag néptáncegyüttes

Numero de CUIT : 30717910466

Caja de ahorro Banco Nación CBU:0110730440073005649994

Redes sociales

Grupos de WhatsApp

Correo institucional: hungarosdemisiones@gmail.com

Instagram Colectividad Húngara de Misiones

Facebook Colectividad de Descendientes Húngaros