Külföldi Magyar Cserkésszövetség (KMCSSZ)

Tózsa Mikolt Emese (2016)
Tózsa Mikolt Emese (2016)
Kocsis Zsófia (2017)
Kocsis Zsófia (2017)
Laki Zsuzsanna (2017)
Laki Zsuzsanna (2017)

Magyarországon az első cserkészcsapatot 1910-ben szervezték. Két évvel később már olyan sok csapat volt, hogy megalakíthatták a Magyar Cserkész Szövetséget, amely a II. világháborúig nagy létszámban, sikeresen működött.

1945-ben Nyugat Európa menekülttáboraiban éledt újjá a magyar cserkészet. Új csapatok alakultak, majd a kivándorlásokat követően tevékenységünk főként a tengeren túlra helyeződött át.

A világ számos országában működnek csapataink, így például Angliában, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Svájcban, Svédországban, Venezuelában, Brazíliában, Argentínában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Szórványcserkészeink pedig úgyszólván a világ minden országában akadnak.

Könyvkiadásunk is jelentős. Főként tankönyveket, cserkészkönyveket és néprajzi munkákat adunk ki. A nyugati világban elsőként alakultak tánc- és regös csoportjaink, és vezetőink sok civil tánccsoport magját alkották.

Központi vezetőképző-táborunk (Fillmore, NY) mellett Ohioban, Ausztráliában, Németországban és Brazíliában tartunk fenn parkokat. Cserkészházaink vannak New Brunswick, Garfield, Buenos Aires és Cleveland városában.

Világrészek, országok magyar cserkészeink kapcsolatát erősítik folyóirataink, a Magyar Cserkész és a Vezetők Lapja, a jubileumi táborok, a tanulmányi ösztöndíjak, a vezetőképző, és a Corvina táborok.

1989-ben a magyarországi kormány újból engedélyezte az otthoni cserkészet működését, ekkor változtattuk nevünket Külföldi Magyar Cserkészszövetségre. Az utóbbi időben a Kárpát-medence ifjúsága érdekében is dolgozunk. Eddig több száz fiatal vezető kiképzésével és a cserkész szakirodalom ötvenezer kötetével segítettük.

Az elmúlt évtizedben egyre több városban alakultak új csapatok: Bostonban (USA), Londonban (Anglia), San Diegóban (USA), Sarasotában (USA), Torontóban (Kanada) és Wallingfordon (USA), sok esetben a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak segítségével.