Dortmundi Magyar Kulturális Közösség

Pálffy Zsófia (2023)
Pálffy Zsófia (2023)

Elnök: Jancsó Ágota

Alelnökök: Péter Tünde és Péter Marietta

Honlap: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088843943437 

„Nyelvében él a nemzet “ (Széchenyi István)

 „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.“ (Kodály Zoltán)

A Dortmundi Magyar Kulturális Közösség 2022. decemberében alakult hogy összefogjuk a Dortmundban és a Dortmund környékén élő magyarokat.

A Dortmundi Magyar Kulturális Közösség célja:

 • a magyar közösségi és kulturális élet megszervezése

 • a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása

 • a magyarság identitásának megerősítése és támogatása

 • az Anyaországgal/Magyarországgal való együttműködés megerősítése

 • hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség, népi játékok) – csoportok létrehozása (szervezés alatt van)

 • oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása)

 • magyar nyelv, mint származási nyelv oktatásának megvalósítása a német iskolarendszer keretein belül (folyamatban van)

 • ”Együtt-lét” - Németországban élők megismerése, elismerése és egymás tisztelete

 • németek és magyarok közötti “híd” megerősítése

Távlati cél a Düsseldorfi Magyar Konzulátussal való együttműködés révén Dortmundban a magyar nyelv, mint származási nyelv oktatása az 1-10. osztályban tanuló magyar gyermekek számára. 

Jelenleg a Dortmundi Magyar Kulturális Közösség főleg a gyermekoktatásra fókuszál, a hagyományőrző tevékenységek mellett az újszerű, alternatív oktatási formákat is implementálva. Rendszeres foglalkozások:

 • a stabilan működő néptánc gyermekcsoportba (6-12 évesek) minden pénteken kb. 10-15 gyermek jár Dortmundból és környékéről. 

 • szintén péntekenként kerül sor a Sakk Tesi foglalkozásokra (Polgár Judit által kidolgozott módszer alapján).

A gyermek néptáncnak és a Sakk Tesinek a Brackel-Dortmundban található Ifjúsági Ház ad otthont, ahol a magyar gyerekek mellett a más nemzetiségű gyerekeknek is lehetősége van bekapcsolódni programjainkra.

Havonta kerül sor a kézműves tevékenységgel egybekötött magyar anyanyelv és kultúra ismertető foglalkozásokra, amelynek a St. Meinolfus templom közösségi háza ad teret. Ezeken az alkalmakon a gyerekek a Sakkpalota módszerével ismerkedhetnek.

A Sakk Tesi és a vasárnapi Sakkpalota foglalkozások, a rendszeres néptáncoktatás a KCSP-ösztöndíjas, valamint a felnőtt, néptáncos tapasztalattal rendelkező tagok támogatásával zajlik.

A rendszeres gyermekfoglalkozások mellett a közösségi eseményeket a nagyobb egyházi és állami ünnepek köré szervezik: karácsonyi ünnepség Betlehemi játékokkal, Dortmundi Farsangi Bálunk, hagyományos Illyés-téltemetéssel, Húsvéti Tojásíró Workshop, Anyák-napi ünnepség, Gyermeknap, Apák Napja, Tanévnyitó és Tanévzáró ünnepségek.

A közösség a 2024-ben először megszervezésre kerülő német-magyar fesztiválon, a júniusi Sommerfesten is részt vesz Doertmundban, ahol nem csak a kis néptáncosok fellépése mellett a magyar gasztronómiai különlegességeit, a lángost, a kürtős kalácsot és a gulyást is megismertetik a helyi közönséggel.