San Diegó-i Magyar Ház

Palásti Petra (2018)
Palásti Petra (2018)
Tóth Réka (2023)
Tóth Réka (2023)

A House of Hungary - San Diego, a San Diego-i Magyar Ház, a helyi magyar közösség bázisa, centruma, a város egyik legrégebbi területén és legfrekventáltabb kulturális centrumában, a Balboa Park szívében foglal helyet. A Park egy valódi kult-kert, amolyan kulturális kincses bolygó, otthont adva 16 múzeumnak, impozáns épületeknek, közösségi tereknek, tágas placcoknak, képzőművészek műhelyeinek, nívós kiállításoknak, ősi fáknak, grandiózus zöld területeknek, továbbá különböző nemzetek miniatűr kulturális központjainak, kuckóinak, így méltó, ragyogó helyszínt biztosítva a San Diego-i Magyar Háznak.

A House of Pacific Relations ernyőszervezete 31 nemzet közösségét foglalja magába, melyek egytől egyig saját házikóban mutathatják be kulturális örökségeiket, tradicionális ereklyéiket, népművészetüket, hagyományaikat az adott országot lefestő hangulatokat. A Magyar Ház gárdája 1948. óta része ezen ernyőszervezetnek, ekkor a közösségnek még nem volt épülete, ennek átadására majd 1995-ben került sor. Újnak számít, hiszen a régebbi épületek az 1936-os világkiállításra készültek.

A hagyományos magyar parasztház mintáját idézi, hosszúkás épület, konyhával, kemencével. A bútorok egy részét kézzel faragott fa-reliefek díszítik, ősi, archaikus ornamentikával. Ezernyi kincs költözött a ház falai közé az évek során, úgy mint a cimbalom, a Herendi porcelán, a korondi agyagművészet tányérjai, kancsói, csikóbőrös kulacs, karikás ostor, hortobágyi mézeskalácsszív, faragott székek, megannyi hímzett textil, melyek betekintést nyújtanak a Kárpát-medence lenyűgöző hímzésmintáinak egy piciny szeletébe, számos magyar nyelvű és angolra fordított magyar szerzésű könyv és valamennyi értékes, érdekes apróság. Mind adomány útján kötött ki a Magyar Házban, ahol becsesen őrződik minden ereklye. Nem hiányozhat e térből természetesen az irodalmi emlékezet egyik legnagyobb alakja, Márai Sándor sem, hiszen életének utolsó évtizedét San Diego-ban töltötte. Művei a könyvtár-sarok örökbecsű elemei, a tiszteletére, emlékére állított dombormű pedig a fal fontos éke. Ő ugyan nem járt a Magyar Házban, hiszen akkor még nem állt az épület, de a Balboa Park közelében lakott, és gyakran látogatta a nemzetek házainak akkori területét, a szájhagyomány alapján sokat üldögélt egy bizonyos fa alatt.

A materiális örökség mellett rendszeres hétvégi nyitvartások, magyar iskola és rendezvények adnak ízelítőt Magyarország kulturális svédasztaláról, részben az egyéb nemzetek, részben a helyi magyar közösség számára - nekik valódi megmártózás az otthon-érzetben egy-egy esemény, találkozás. Az év két legnagyobb, leglátogatottabb rendezvénye a tavaszi és a téli ételvásár – Ethnic Food Fair, December Nights. Valamennyi nemzet felsorakoztatja legfinomabb tradicionális étkeit, ez gyakorlatilag egy gasztrofesztivál a Balboa park fái alatt. A Magyar Ház non-profit szervezetként működik, igy ez a legfontosabb bevételi forrása, az ételvásár afféle adománygyűjtő kampány, az éves működési költség (programok, egyéb kiadások) ebből a bevételből menedzselhető. Az ételvásáron és az azt megelőző előkészületi folyamatokban a közösség tagjai sürögnek-forognak, ki a lángos vagy gulyásleves körül, ki az árusításban, ki a sátorépítésben, bevásárlásban, stb.

Könyvklub, nemzeti ünnepekhez kapcsolódó kisebb rendezvények, szilveszteri, farsangi programok, magyar iskola, tematikus kulturális események, közös természetjárás színesítik továbbá a Magyar Ház életét. A szervezet működési szabályainak megfelelően minden év novemberében elnököt és vezetőséget választanak a Ház tagjai.