Corki Magyar Iskola és Óvoda

Gigler Dóra (2016)
Gigler Dóra (2016)
Dr. Merényi Hajnalka (2017)
Dr. Merényi Hajnalka (2017)
Dr. Csobánka Zsuzsa Emese (2018, 2019)
Dr. Csobánka Zsuzsa Emese (2018, 2019)
Illés Bertold (2022)
Illés Bertold (2022)
Illés Bertold (2023)
Illés Bertold (2023)

A magyarok száma Írországban a 2004-es évtől, Magyarország Európai Uniós tagságával és az írországi munkaerőpiac megnyitásával emelkedett a jelenlegi körülbelül tíz-tizenkétezer főre, amelyből Cork város és megye környékén közel ötezren telepedtek le. Az itt élő magyarok komolyabb közösségépítése 2008-ban, a Hungarian Cultural & Leisure Club megalakulásával kezdődött, majd két évvel később megfogalmazódott egy magyar iskola és óvoda megalapításának ötlete is.

Az iskola alapítói Szűcs Erzsébet (Corki Magyar Kulturális Egyesület vezetője), Bothné Rékai Zsuzsanna (gimnáziumi tanár) és Pap Júlia (tanító). Az Iskola jelenleg önálló szervezetként működik. A Corkban élő magyarok életében ez egy nagyon fontos lépcsőfok, a hétvégi Magyar Iskola és Óvoda a valódi kétnyelvűség eléréséhez elengedhetetlen feltétel, és a magyarországi visszailleszkedést is segíti. Iskolánk és óvodánk működése önkéntes, pedagógusaink Magyarországon végzett szakemberek, akik szociális tevékenységként vállalják vasárnaponként a tanítást

Az Iskola és Óvoda 2010 szeptemberében kezdte meg működését, a hivatalos megnyitó 2010. október 2-án egy Jótékonysági Est keretében zajlott. Több költözés után az iskola egy Cork belvárosához közeli gimnázium épületében működik, az óvoda pedig ugyanazon a területen egy Montessori óvodai épületben. Az iskolában 4 tanteremben folyik az oktatás, az 5. teremben a Szülői Munkaközösség tagjai segítik munkánkat, illetve különböző megbeszéléseket folytatnak a közösséget érintő kérdésekről.

A rendszeres foglalkozásokon túl ösztöndíjasaink és más magyar meghívott vendégek segítségével számos külön programot is szervezünk. Így például megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalomról, volt zenei foglalkozás, bábelőadás, néptáncbemutató és irodalmi beszélgetés, valamint – a gyerekek legnagyobb örömére – Mikulás és Karácsonyi ünnepség, farsang, anyák napja és természetesen gyereknap is.

A 2019/20-as tanévben iskolánk a X. jubileumi évét ünnepli, amely az egész tanév és az előkészületek hangulatát is tükrözi. A jubileumi rendezvény 2020. március 29-én lesz 12.00 órai kezdettel, amire iskolánk összes volt tanárát, diákját, művészelőadóját, önkénteseit, illetve a vállalkozókat és támogatókat is meghívjuk.

A másik nagyobb programunkat 2019. szeptember 22-én rendezzük meg az itt élő magyarság részére, amelyen II. Rákóczi Ferencre emlékezünk az Emlékév alkalmából. Írország közepén, a csodás Tipperary megyében, Roscrea városában lesz lovasbemutató, kuruc-labanc összecsapás, íjászat, kurucnóták, mécsesgyújtás és megemlékezés.

2018-ban az iskola közbenjárásával elindult Corkban a cserkészet is, 2019 őszén indul a néptáncfoglalkozás, így az iskolai programok mellett egyéb elfoglaltságokat is kínálunk a gyerekeknek.

Elérhetőségeink:

www.corkisuli.com

Corki Magyar Iskola és Óvoda Facebook oldala

email: info@corkisuli.com