Calgary-i Magyar Kultúregyesület

Kalina Veronika (2016)
Kalina Veronika (2016)
Megyesi Eszter (2017)
Megyesi Eszter (2017)
Puskás Veronika (2019)
Puskás Veronika (2019)
Szabó Andrea (2022)
Szabó Andrea (2022)

A Sziklás-hegység lábánál fekvő albertai nagyvárosban, Calgaryban a magyar élet gazdag és pezsgő. Az 1920-as években ideérkező hatalmas magyar bevándorlási hullám hamar elkezdte intézménnyé szerveződést, és 1931-ben megalakult a Calgary-i Magyar Kultúregyesület. Első kiadott alapszabályukban az alapító tagok elsődleges célként a „hazafiasság megőrzését és előremozdítását” tűzték ki. 

Az évek során – a hullámzó történelmi eseményekkel összhangban – Egyesületünk élete is hol fellendült, hol visszafogottabbá vált, ám a mai napig elsődleges célkitűzésünk a magyar kultúra megőrzése és továbbadása. Igyekszünk figyelni a generációs különbségekre, a korosztályok különböző kulturális igényeire, programjainkkal szeretnénk minden magyart megszólítani, és színes palettát nyújtani. Jelenleg több mint háromszáz klubkártyával rendelkező tagunk van, és a Calgary-i Magyar Kultúrközpont nagy és jól felszerelt épületét 1996 óta tudhatjuk magunkénak.

Az Egyesület megalakulása óta kisebb megszakításokkal rendszeres, havi vacsorákat, zenés-táncos esteket rendez, ahol a résztevők száma százötven és kétszáz körül mozog, a korosztály pedig meglehetősen szórt. A finom hazai ízek mellett élőzene biztosítja a remek hangulatot. A nemzeti ünnepek alkalmából a megemlékezést a többi magyar szervezettel összefogva mindig az Egyesület székhelyén tartjuk. Szezonális ünnepeinken főként a fiatalabb korosztályra koncentrálunk. A vers- és színházművészetet kedvelők is megtalálják nálunk a számukra megfelelő programokat. Egyesületünk bekapcsolódott a magyarországi Amargant Színházi Műhely által létrehozott országhatárokon átívelő felolvasóest programsorozatba, melynek neve Okuláré Projekt. Az alapelgondolás az, hogy adott témára, kimondottan erre az alkalomra készült műveket a programban résztvevő városok szervezetei egy időben olvassák fel, és minden mű után rövid megbeszéléssel kifejtik véleményüket, megvitatják gondolataikat. A kéthavonta megrendezett esteken a darabok utáni beszélgetések mindig érdekesek, izgalmasak.

Az állandó programjainkon kívül sok magyarországi vendégművész észak-amerikai turnéjának állomása vagyunk. Ezek kiválasztásakor is figyelünk arra, hogy a sok különböző kulturális igényt kielégítsük.

A saját székhely mélyen meghatározza a diaszpórában élő közösségek életét. Hálásak vagyunk érte, hogy 1939 óta mindig is volt tető a fejünk fölött. Az Egyesület programjain kívül természetesen szorosan együttműködünk a város többi magyar szervezetével, így a Bartók gyermek néptánccsoport és a Vadrózsa felnőtt néptáncegyüttes is a Kultúrközpontban tartja próbáit.

A Calgaryi Magyar Kultúregyesület a Kőrösi Csoma Sándor program kezdete óta befogadó szervezet, eddig három ösztöndíjast látott vendégül.

Elérhetőségünk:     www.facebook.com/calgaryi.magyarhaz?fref=ts

blog oldalunk:    http://hcca-calgary.blogspot.ca