Olvasósarok játékszőnyeggel

A Guildfordi Magyar Iskola tanítási napja

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Február elseje, szombat, ismét Guildfordban, az Epsom Road 222-ben jártunk: szokás szerint itt találkoztak az iskola közösségének gyermekei és felnőttei.
Kis pihenő az olvasósarokbanJátéksziget és olvasósarok"Minden megvan, akkor mehetek is":)Üdv játékországban :)

Ezen tanítási nap fókusza az olvasásra irányult, az olvasás fontosságát hangsúlyozva. Könyvtárunk nemcsak új könyvekkel, de olvasósarokkal is bővült, a kicsik a könyves pult mellett leterített vastag szőnyegeken merültek bele a 0-3 éveseknek szóló mesekönyvekbe, az iskolai segítők pedig felolvastak nekik a különböző színes olvasmányokból.
Ez a kis olvasósarok arra is nagyon jól felhívta a figyelmet, hogy olvassunk a gyerekeknek magyar meséket. A nap nagy részében idegen nyelvi környezetben vannak, mely fokozatosan igyekszik átvenni a magyar nyelvi emlékek helyét. Hogy ez ne történhessen meg, beszéljünk a gyerekekhez a lehető legtöbbet magyarul. A kétnyelvűség nemcsak azért jó, mert egy agytorna, bizonyos agyi területek aktivitását és a nyelvi kompetenciát erősíti, hanem mert magyar nyelvünket így őrizhetjük meg, örökíthetjük tovább. A magyar nyelvi kincsünkkel gyermekünk és környezete is gazdagodik, mindemellett segít kulturális gyökereink és nem utolsósorban magyarországi rokonainak megismerésében és megértésében.

Az olvasósarok mellett Dóri könyvtára helyezkedett el, ahol a klasszikus és népszerű kortárs meseirodalom példányai közül lehet szemezgetni, kölcsönözni, mint minden tanítási napon. Az órák alatt Dóri mozgó könyvtárral járja az iskola termeit, hogy fiatal olvasóit folyamatosan bátorítsa új könyvek hazavitelére.

Kati néni az iskolásokkal olvasott,  jómagam a 3 év alattiaknak. Niki, aki hivatásos óvónéni, pedig a mesecsoportot vezette ma is.

A játszósarok is sok kisgyermeket és szülőt vonzott ezen a délelőttön és kora délutánon, mint a az iskola két legfiatalabb tagját: a 10 és 11 hónapos babákat, akik már 3 hónapos koruk óta a közösségünk tagjai. Egy igazi kis játszószigetté alakult az iskolai piros és kék polifoam-szőnyege (melyből még kockákat is lehet építeni).

Az iskolai tanítási nap február 15-én újra várja majd a már beiratkozott és új családtagjait Gryllus Vilmos Maszkabál koncertjével.

Az azt megelőző napon, 14-én, pénteken pedig szintén az ő vendégszereplésével az „Énekes Versek” című, felnőtteknek szóló műsora lesz látható-hallható.

Várunk mindenkit szeretettel!