A Kőrösi Csoma Sándor Program

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezéseként 2017-2018 folyamán immáron ötödik alkalommal valósul meg a Kőrösi Csoma Sándor Program, melynek célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése, magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása a kiérkező ösztöndíjasok segítségével. A program során kezdetben 50 főt, majd később 100-at, jelenleg pedig csaknem 114 fiatalt küldünk ki az érintett 25 országba. Felvettük a kapcsolatot a helyi magyar szervezetekkel, egyházakkal, oktatási intézményekkel, hogy jelöljék meg azokat a területeket, ahol a legnagyobb hasznukra lehetnek ösztöndíjasaink.
ParajdHegedű és nemzeti színű szalagNagy medve tóNéptáncosok

A pályázati kiírásban igyekeztünk rugalmas feltételeket szabni, annak érdekében, hogy minél többen szerencsét próbálhassanak. Ezáltal pályázó lehetett az „a 20. életévét betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgár, aki közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik, kiemelkedő és a magyar szórvány számára hasznosítható szakmai felkészültséggel rendelkezik, és/vagy közösségszervező, hagyományőrző egyéb közösségi tevékenységekben aktívan részt vesz.” A programban a déli féltekére utazó ösztöndíjasaink 6 hónapot tölthetnek az alábbi országok valamelyikében: Ausztrália, Új-Zéland, Latin-Amerika országai és Dél-Afrika. Az északi féltekére utazók kiküldetése kilenc hónapon át tart, Európa, Kanada és Észak-Amerika valamely országában, valamint Izraelben.

 

Piros tojás ünnep - Brazíliai Magyar Segélyegylet

Az alábbi listában látható, hogy 2017-2018-ban az ösztöndíjasok pontosan hányan és melyik országban töltenek szolgálatot.

Fogadószervezetek Ösztöndíjasok száma

Észak-Amerika 

40 fő
Amerikai Egyesült Államok  24
Kanada  16

Európa

47 fő
Ausztria 4
Belgium 1
Dánia 1
Finnország 1
Franciaország 3
Hollandia 1
Írország 2
Németország 16
Norvégia 1
Olaszország 1
Portugália 1
Spanyolország 1
Svájc 2
Svédország 5
Egyesült Királyság 7

Ausztrália és Óceánia

15 fő
Ausztrália 14
Új-Zéland 1

Dél-Amerika

10 fő
Argentína 3
Brazília 3
Chile 1
Uruguay 3

Dél-Afrika

1 fő
Dél-afrikai Köztársaság 1
 
Ázsia
 
1 fő
Izrael 1
Összesen  114 fő

 

 

Buenos Aires - Magyar tér

Az ösztöndíjasokat az Államtitkárság munkatársai személyes interjú keretében hallgatták meg. Pályázati anyaguk és a személyes meghallgatás alapján került kiválasztásra az a 114 fő, akik idén is segítik a külföldön élő magyar közösségek mindennapjait. Természetesen a pályázat koordinátorai folyamatosan kapcsolatban álltak a fogadó szervezetekkel, hogy igényeiknek a lehető legnagyobb mértékben megfelelő ösztöndíjas kerüljön kiválasztásra.

 

Karácsonyi istentisztelet - Melbournei Református Egyház

 

A kiválasztott ösztöndíjasok két turnusban utaznak célállomásuk felé, ahol óriási szerepet kapnak abban, hogy segítsék a diaszpórát a magyar hagyományok megélésében, hiszen:

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”    /Sebő Ferenc/