A Kőrösi Csoma Sándor Program

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezéseként 2016-2017 folyamán immáron negyedik alkalommal valósul meg a Kőrösi Csoma Sándor Program, melynek célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése, magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása a kiérkező ösztöndíjasok segítségével. A program során évente 100 fiatalt küldünk ki az érintett 25 országba. Felvettük a kapcsolatot a helyi magyar szervezetekkel, egyházakkal, oktatási intézményekkel, hogy jelöljék meg azokat a területeket, ahol a legnagyobb hasznukra lehetnek ösztöndíjasaink.
ParajdHegedű és nemzeti színű szalagNagy medve tóNéptáncosok

A pályázati kiírásban igyekeztünk rugalmas feltételeket szabni, annak érdekében, hogy minél többen szerencsét próbálhassanak. Ezáltal pályázó lehetett az „a 20. életévét betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgár, aki közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik, kiemelkedő és a magyar szórvány számára hasznosítható szakmai felkészültséggel rendelkezik, és/vagy közösségszervező, hagyományőrző egyéb közösségi tevékenységekben aktívan részt vesz.” A programban a déli féltekére utazó ösztöndíjasaink 6 hónapot tölthetnek az alábbi országok valamelyikében: Ausztrália, Új-Zéland, Latin-Amerika országai, valamint Dél-Afrika és Izrael. Az északi féltekére utazók kiküldetése kilenc hónapon át tart, Európa, Kanada és Észak-Amerika valamely országában.

Piros tojás ünnep - Brazíliai Magyar Segélyegylet

Az alábbi listában látható, hogy 2016-2017-ben az ösztöndíjasok pontosan hányan és melyik országban töltenek szolgálatot.

Kanada 14 fő
Latin-Amerika 10 fő
Amerikai Egyesült Államok 20 fő

Európa 42 fő

Németország 13 fő
Finnország 1 fő
Ausztria 4 fő
Franciaország 3 fő
Írország 2 fő
Svédország és Dánia 6 fő
Svájc 2 fő
Norvégia 1 fő
Belgium 1 fő
Egyesült Királyság 5 fő
Hollandia 1 fő
Portugália 1 fő
Olaszország 1 fő             

Ausztrália 10 fő
Új-Zéland 1 fő
Dél-Afrika 1 fő
Izrael 1 fő

 

Buenos Aires - Magyar tér

Az ösztöndíjasokat az Államtitkárság munkatársai személyes interjú keretében hallgatták meg. Pályázati anyaguk és a személyes meghallgatás alapján került kiválasztásra az a 99 fő, akik idén is segítik a külföldön élő magyar közösségek mindennapjait. Természetesen a pályázat koordinátorai folyamatosan kapcsolatban álltak a fogadó szervezetekkel, hogy igényeiknek a lehető legnagyobb mértékben megfelelő ösztöndíjas kerüljön kiválasztásra.

 

Karácsonyi istentisztelet - Melbournei Református Egyház

A kiválasztott ösztöndíjasok két turnusban utaznak célállomásuk felé, ahol óriási szerepet kapnak abban, hogy segítsék a diaszpórát a magyar hagyományok megélésében, hiszen:

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”    /Sebő Ferenc/