Virtuális Erdély

Kóbor falutól az erdélyi modernizmusig

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe
Az Erdélyi Világszövetség 2020-ban kiemelt hangsúlyt szeretne fektetni a Kárpát-medence magyarlakta területei mélyebb megismerésére, ezen életterek jövőbeli esélyeire, illetve újabb kisebbségi koncepciók jövőképeinek kialakítására. E célból tematikus rendezvénysorozatot indított „Virtuális Erdély” cím alatt - előadásokkal, kisfilmekkel és meglepetésekkel.
közönségfigyelemelőadás

Az első ilyen rendezvényre február 8-án került sor Stuttgartban, a Cafe-MuseO-ban. Az est előadója Tamás Péter volt, aki eszmefuttatásában nagyon érdekes betekintést nyújtott a múlt és a jelen Erdélye közötti különbségekbe. Bevezetőként láthattuk az elhagyatott, valamikori "paradicsomi" Kóbor faluról készült dokumentumfilmet s az ott ábrázolt hangulatot, mely ellentétben állt a gazdasági fejlődés és modernizmus behálózta temesvári, kolozsvári és egyéb városok dinamikájával.

Új magyarság- és kisebbségi szemléletek, koncepciók mérlegeléséről, kidolgozásának szükségességéről esett szó. Hogy Erdélyben ne csak „a léleknek legyen jó”, hanem gazdaságilag is élhetővé váljék. A jelenlévők nagy érdeklődéssel figyelték az előadást. Személyes tapasztalataikból merítve hozzászólásaikkal gazdagították közös erdélyi értéktárunkat és élményanyagunkat.

Nagyon jó hangulatú beszélgetés kerekedett az előadás végére. Az általános érdeklődésen felbuzdulva az Erdélyi Világszövetség a jövőben is folytatni kívánja az az előadássorozatot. Ez az első előadás egy egész Erdélyre kiterjedő, általános betekintést nyújtott a jelenlévőknek. A következő előadásokban valószínűleg egy-egy terület vagy téma mélyebb megismertetésére kerül sor.