Újra lendületben a Regös kutatóbrigád

Készül a jubileumi könyv

/ Perger Éva /
perger.eva képe
Nagy fába vágta a fejszéjét néhány évvel ezelőtt Siegel-Dászkel Mária és Kiss Nimród, a Regös Magyar Néptáncegyüttes tagjai. A két néprajzos végzettségű kutató elhatározta, hogy felkutatja és feldolgozza a lassan negyven éves táncegyüttes történetét, amíg a múlt még elérhető távolságban van, és az egykori tagok és vezetők élő emlékezetéből visszafejthető.
MunkábanNéprajzosokA Regös kutatóbrigád

A kutatást interjúk készítésével kezdték. Felkeresték azokat az alapító tagokat és régi Regösöket, akik bábáskodtak az együttes születésénél, és a visszaemlékezések mozaikjaiból egyre teljesebb kép rajzolódott ki a genezisről. A korábbi vezetők, Durku Csilla és Durku István a megszilárdulás időszakáról, a „hőskorról”, majd a staféta átadásáról mesélt. A jelenlegi csoportvezetők, Bilicki Timea és Bilicki Viktor is felidézte azokat az időket, amikor megörökölték az együttes irányítását annak minden szépségével és nehézségével együtt.

A lelkes kutatók az interjúk készítésével párhuzamosan begyűjtötték az összes fellelhető Regös emléket: fotót, plakátot, újságcikket, meghívót, együttesi relikviát. A gyűjtőmunka után a dokumentumok rendszerezése és digitalizálása következett.

Idén ősszel a már rendszerezett anyag birtokában új lendülettel állt neki a – tavaly ősztől Perger Éva ösztöndíjassal kibővült – kutatóbrigád a munkának. A cél egy igényes, a Regös történetét a kezdetektől napjainkig feldolgozó képes album megszerkesztése és kiadása 2020-ban, az együttes fennállásának 40. évfordulójára.