Újabb díjat nyertek innsbrucki magyar gyerekek

/ Varga Gabriella /
varga.gabriella képe
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében ez év áprilisában Túl az Óperencián – Magyarok a nagyvilágban címmel rajzpályázatot hirdetett diaszpórában élő, 3–12 éves gyermekek számára. A legtöbb rajzot beküldő közösség díját a Schenk Angyalka vezette innsbrucki 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat és a NeveNincs óvodai csoport nyerte.
A pályázat célja az volt, hogy bemutassa: a világ számos pontján élnek magyarok, akiknek, bár hazájuktól távol élnek, fontos a magyar identitásuk megőrzése és összekötik őket a közös gyökerek. A kezdeményezők egyben ösztönözni és biztatni kívánták a hazájuktól távol élő magyarokat, hogy érdemes átadniuk magyar identitástudatukat az ifjabb generációk számára. A rajzpályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek bemutatják, hogy az anyaország határain túl élő gyermekeknek mit jelent a magyarságuk, hogyan él a képzeletükben Magyarország, milyen emlékeket őriznek róla, ha jártak már ott. A téma lehetett tájkép, étel-ital, viselet, esemény, álom stb., bármi, ami az alkotónak eszébe jut, ha azt a szót hallja: magyar. Pályázni egyénileg lehetett, egy gyerektől legfeljebb két munkát fogadtak el. A pályaműveket elbíráló zsűrit az államtitkárság munkatársa, kommunikációs ügynökség munkatársa, képzőművész és rajztanár alkotta.

A pályázatra összesen 222 szebbnél szebb, tartalmasabbnál tartalmasabb és ötletesebbnél ötletesebb rajz érkezett. Az 50 ezer forint értékű könyv- és játékcsomagot, azaz a közösségi díjat – amelyet az a közösség, iskola, szervezet, tánccsoport, óvoda stb. nyerhetett el, ahonnan a legtöbb pályázat érkezett – a 21 rajzot beküldő, Schenk Angyalka vezette innsbrucki 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat és a NeveNincs óvodai csoport nyerte.

Nyereménycsomagjuk a következő ajándékelemeket tartalmazza:

  • Brainbox Magyarország – ismeretterjesztő és memóriajáték;
  • Brainbox Világtörténelem;
  • Derwent Pasztell 12 db-os ceruzakészlet;
  • Magyar Népmesék társasjáték;
  • Magyar Népmesék hangoskönyv;
  • Rubik kocka;
  • Balázs Ágnes: Mesélő nyelvtan;
  • Szép magyar népmesék hangoskönyv;
  • Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő;
  • Magyarország világörökségei;
  • Benedek Elek: Erdélyi népmondák;
  • IQ link logikai (tetrisz) játék Smart Games (GA) és
  • Panic Lab társasjáték.

Az innsbrucki magyar gyerekek pályázatokon és a hasonló, a világ magyarságát megmozgató kezdeményezésekben való sikeres részvétele nem újdonság: a most lezáruló Kőrösi-programév alatt bekapcsolódtak az „AÚCS – Adventi Út Cserkészeknek” mozgalomba, a Birminghami Magyar Tanoda karácsonyi ajándékküldő játékába, a „Vidd haza a magyar szót!” anyanyelvmegtartó és olvasásösztönző játékba, részt vettek a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda ez év januári himnusz-rajzpályázatán, és ott láthattuk őket április 11-én a magyar költészet napján a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Veritas Kulturális Egyesület szervezésében megvalósuló, határokon átívelő Versfolyamban is. „Ennek következményeként Tirol határain túl is hallanak arról, hogy Innsbruckban is vannak magyar cserkészek, akik a táborozások és természetjárás mellett a magyarságuk ápolására is nagy gondot fordítanak” – jegyezte meg legutóbb Schenk Angyalka cserkészparancsnok. Hozzátette: a cserkészfoglalkozásokon a gyermekek és fiatalok magyar történelmet, földrajzot, irodalmat, nyelvtant, néprajzot, népzenét és néptáncot is tanulnak, és a vezetők a kiscserkészek, cserkészek jellemnevelésével is törődnek. „Ezt a sokoldalúságunkat szeretnénk a pályázatokon való részvétellel is bemutatni, hírül adni” – említette korábban a cserkészvezető. A mostani, Túl az Óperencián – Magyarok a nagyvilágban rajzpályázat kapcsán a következő gondolatokat osztotta meg velünk:

„A rajzpályázaton való részvételünket talán a legjobban Dr. Suess Horton című, 1954-ben megjelent könyvéhez tudnám hasonlítani. Horton – a mi esetünkben a Kőrösi Csoma Sándor Program nevében Varga Gabriella – egy települést fedez fel, amelyet minden erejével támogat, miközben szívéhez nőnek a település lakói. A rajzpályázat felhívásának továbbítása révén az innsbrucki magyar fiatalok, cserkészek, NeveNincs-gyerekek és diákok részvételükkel ismét jelezhették, akár a szuperkicsi Kifalva lakói is, hogy: Mi is vagyunk! Ezt tartom talán az egészben a legfontosabbnak! Amúgy a rajzpályázat témáját a Külföldi Magyar Cserkészszövetség próbarendszerének anyagába nagyon szépen bele tudtuk építeni, mert lehetőséget adott cserkészvezetőimnek és nekem a külföldön született, illetve élő fiatal NeveNincs-óvodásoknak, kiscserkészeknek és cserkészeknek egy másik pedagógiai módszerrel megközelíteni, illetve tudatosabbá tenni azt a fogalmat, hogy »magyar«. A rajzpályázat kivitelezése nem okozott gondot. A kiscserkészek és cserkészek önállóan rajzoltak, míg az óvodásoknál a szülők segítségét kértem. A szülőknek is érdekes volt megfigyelni, gyermekeik mivel asszociálják magyarságukat.”

Nos, megmutatjuk ennek a munkának az eredményét is. Az alábbiakban virtuális tárlatra hívjuk az olvasót, ahol megtekintheti a közösségi díjat elnyert 21 innsbrucki munkát, az alkotók életkora szerinti emelkedő sorrendben:

Weber Tibor, 3 éves: Paprikafüzér és tulipánok

 

Cser Alex, 4 éves

 

Pusker Valerie, 4 éves (1)

 

Pusker Valerie, 4 éves (2)

 

Szilágyi-Vajda Panka, 4 éves

 

Szívós Petra, 4 éves: Balatoni nádas

 

Mayr Lisa, 4 és fél éves

 

Galó Leila, 5 éves

 

Galyasy-Egyed Róza, 6 éves

 

Sápszki Balázs, 6 éves

 

Nagy Lilla, 7 éves

 

Weber Gábor, 7 éves: Tavaszi virágok nagyiék kertjében Magyarországon

 

Csonka Gréta, 8 éves

 

Tarján Máté, 8 éves

 

Hatos Viktória, 9 éves

 

Horváth Botond, 9 éves

 

Tarr Vivien, 9 éves

 

Galyasy-Egyed Panna, 10 éves

 

Gombai Vivien, 11 éves

 

Loboda Lilien, 11 éves

 

Aponyi Dorottya, 12 éves

Gratulálunk az ifjú alkotóknak és további sikeres pályázati részvételeket kívánunk a lelkes innsbrucki közösségnek!