"Tündökletes Világ" - Tamási Áronra emlékezünk

A Kossuth Alapítvány szervezésében a Tamási Áron 125 Emlékév alkalmából megrendezett „Tündökletes Világ” című kamaradarabnak a Kossuth Ház adott otthont.

/ Walter Marietta /
walter.marietta2022 képe
A színdarab előadói: Ritziu Ilka-Krisztina színművész, énekes, néptáncos, a Bekecs Néptáncszínház művésze és édesanyja, Kilyén Ilka Magyar Örökség és Tamási Áron díjas színművész Marosvásárhelyről. A rendezés Kincses Elemért munkáját dicséri, a lebonyolítás technikai támogatását pedig Siklódi Csaba látta el, aki szintén a Bekecs Néptáncszínház művésze, valamint adatközlő.
Tündökletes Világ - Tamási Áron 125 emlékév - Kossuth Ház Tündökletes Világ - szobaszínházi előadásSzobaszínház nézőkkelTamási Áron 125

Az előadásban Tamási Áron „Szülőföldem”, valamint „Bölcső és bagoly” című önéletrajzi jellegű írásaiból mutattak be válogatást és adtak ízelítőt udvarhelyszéki népdalokkal a művészek.

"A darab emlékezés humorral, emberséggel teli, varázslatos világba kalauzolja el a nézőt. A válogatásban elhangzó szövegekben a székely táj és az ember eggyé olvad, az élet teljes bőségében árad. A felnőtt író tekint vissza a gyermekkorára, és mi is szívesen időzünk ebben a gazdag lelkiségű, csodálatos, színes világban, a rendtartó székely falu világában, ahol a földet megmunkáló ember harmóniában él a természettel. A munka, a munkához való egészséges viszony, a családi kötelék, amely egymás iránti tisztelet és a benne lelt öröm, a közösségi alapelvek adnak értelmet az életnek, rendet teremtenek a világban és életünk végéig meghatározzák emberi mivoltunk minőségét." – írja a színdarab ismertetője.

A kamaraelőadás osztatlan sikert aratott a közönség körében. Az est különlegessége, hogy az előadás utáni közönségtalálkozóból egy Tamási Áron gyerekkorát bemutató néprajzi tanóra kerekedett a nézők kérdéseinek hatására.

Kilyén Ilka színművészt idézem: „Ha tetszett az előadás a közönség szívesen beszélget az alkotókkal. Most is így történt. Általában az előadásról is esik néhány szó, de leginkább az itthoni állapotokról érdeklődnek az emberek: a magyarok helyzete, a magyar nyelvű oktatás és kultúra helyzete esetleg személyesebb kérdések. Most nem így történt. Ezúttal a kérdések egy órán át záporoztak felénk és csak, és kizárólag az előadással, az elhangzott Tamási szöveggel kapcsolatosak voltak. (...) felemelő érzés volt. Az egy órás előadás után még egy órát Tamási Áronról, a gyerekkoráról, a családjáról, a székely faluról, a hegyekről, a szokásokról beszélgettünk.”

Mivel több közösségi tag jelezte, hogy szívesen megnézte volna az előadást, de nem tudott részt venni az első bemutatón, így a közeli Maryland állambeli, Chevy Chase városban szerveztünk egy második „szobaszínházi előadást” pár nappal később. A helyszín akusztikája, családias jellege a nézőt teljesen beszippantotta a darabba, a minimáldíszlet ellenére szinte érezni lehetett az székely vidék illatát.

„Sikerült méltóképpen emlékezni Tamási Áronra. Sikerült Tamási Áron nyelvezetét, sajátos látásmódját, lírai töltetű prózáját megismertetni a diaszpórában élőkkel, és ami nagyon fontos, sikerült felhívni a figyelmet Tamási Áron írásaira, a gazdag magyar irodalomra, kulturális értékeinkre. Az előadásokat az egy nemzethez tartozás felemelő érzésével éltük meg, a közönség, a szervezők és a művészek egyaránt.” – nyilatkozta Kilyén Ilka, előadóművész.

 

Az előadás részlete az alábbi linken megtekinthető: https://youtu.be/S5D5Q98TsN8