Tanuljunk magyarul!

/ dr. Facskó Anna /
facsko.anna képe
Elhivatottság, tudásszomj, szorgalom, lelkesedés, jókedv… A felsoroltak mindegyike elmondható a Córdobai Magyar Kör magyarórákon részt vevő tagjairól. Megtiszteltetés számomra, hogy én is hozzájárulhatok ahhoz, hogy a magyar nyelvet megismerjék, és elsajátítsák.

Córdobában az egyik legfontosabb feladatom a magyar nyelv tanítása. A córdobai magyar közösség tagjai közül már nagyon kevesen beszélik anyanyelvünket, így különösen értékes az, amikor valaki komolyan érdeklődik a magyar nyelv elsajátítása iránt.

A felnőtt csoport tagjai mindannyian édesanyák, háziasszonyok, dolgozó nők. Példaértékű az, hogy munkájuk mellett, idejüket, és energiájukat nem sajnálva, minden hétvégén részt vesznek a magyarórákon. Lelkesedésük töretlen, elhivatottságuk pedig tiszteletreméltó.

Öröm látni, hogy az elmúlt hónapok során mennyit fejlődött magyar nyelvtudásuk, és különösen nagy élmény az, amikor a közösen megtanult szavakat, kifejezéseket tökéletesen használják.

Az órán lehetőség nyílik arra, hogy a jelenlévők a jelentős magyar eseményekről, magyar szokásokról is halljanak. A nemzeti összetartozás napja, az államalapítás ünnepe, és az 1956-os forradalomra történő megemlékezés alkalmával a magyarórákon is szóba került, hogy mit ünneplünk, és mire emlékezünk ezeken a napokon. Argentínában októberben ünneplik az anyák napját, így anyák napja alkalmával magyar anyák napi dalokkal, versekkel is megismerkedtünk. Az órák keretében a magyar ételek, és Budapest látványosságainak megismerésére is sor került.

Nagyon értékesnek tartom azt, hogy a nyelvórák résztvevői az együtt eltöltött idő alatt igazi csapattá kovácsolódtak. A tanulás mellett az is fontos számukra, hogy minden hétvégén találkozhatnak egymással. A magyarórákat vidámság, jókedv, valamint az elmaradhatatlan argentin uzsonna kíséri.

A nyelvórák tartása során én is rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam, és biztosan tudom, hogy hazautazásomat követően az egyik legjobban a ,,magyaróra csapat” fog hiányozni.