Táncház Montevideóban

/ Dudás Dávid /
dudas.david képe
Táncházat tartottunk július 26-án Montevideóban, az Uruguay-i Magyar Otthonban. A táncház elején az érdeklődőket elsősorban különböző játékokkal fogadtuk, melyek a gyerekek tetszését az első pillanattól kezdve elnyerték.

. A jó hangulatnak köszönhetően a felnőttek is bekapcsolódtak a játékokba. Ezt követően a magyar táncrendekbe asszimilálódott (csallóközi-szigetközi) polgári társastáncokkal, valamint moldvai csángó táncokkal folytattuk a mulatságot. A moldvai táncok között találhatunk egyszerűbb körtáncokat, amelyek nagy segítségül szolgálhatnak a közösség építésében, mivel „könnyebben” elsajátíthatóak, mint a régi vagy új stílusú párostáncaink. A körben táncolás, egyfajta biztonságérzetet termet mindenki számára. A különböző körtáncok után egyszerű párostáncokkal folytattuk a mulatságot.

Ahogy telt az idő, egyre jobban kialakult a jól megszokott „magyarországi” táncházas hangulat. Megjelentek a parketten a férfitáncok és a párostáncok egyaránt. Táncoltunk széki, szatmári, mezőségi táncokat. Sor került egy kis „hazai” tangó bemutatóra és tánctanításra is, amelyet a helyiek nagy szeretettel prezentálták.

Úgy gondolom, hogy a táncház mint közösségépítő esemény elérte a célját, hiszen hajnalban fejeződött be a mulatság. Nagy öröm, hogy én is részese lehetek ennek a nagyszerű közösségnek, amely gyakorlatilag egy nagy család.