Szüreti bál a torontói Magyar Házban

/ Papp Csilla /
papp.csilla képe
A torontói Magyar Ház minden év szeptemberében megrendezi hagyományos szüreti bálját, melyre idén 2017. szeptember 23-án, szombaton került sor. Mikor az ősz elején megérkeztem a Kultúrközpont ösztöndíjasaként, már javában folytak az előkészületek a nagyszabású rendezvény lebonyolítására, amelybe én is bekapcsolódhattam mentorom, Boda-Lázár Juditht, a Magyar Ház alelnöke iránymutatásával.
A Kodály néptáncosok bemutatójaSzüreti bálKCSP-sek a Szüreti BálonMagyaros vacsora

A minden évben 250-300 résztvevőt vendégül látó esemény nyitja meg a kanadai magyar báli szezont, mely igen népszerű a helyi közösségben. A hatalmas rendezvényterem előkészítése már napokkal korábban megkezdődött, a terítésben számos magyar önkéntes segített, aminek szintén közösségformáló ereje van és öröm volt részt venni benne. A tombolák becsomagolása is ekkor zajlott, melyhez Balla Sándor tokaji száraz borokat ajánlott fel.

A szombat este 7 órakor kezdődő rendezvény délután 6 órától nyitotta meg kapuit a vendégek számára, melyen rajtam kívül négy másik ösztöndíjas társam is segített. Részt vettünk a jegyárusításban, a vendégek fogadásában és tájékoztatásában.

A bált Boda-Lázár Juditht nyitotta meg és felkonferálta a Kodály Néptáncegyüttes fiatal csoportját, akik emlékezetes táncbemutatóval lepték meg a közönséget. Ezt követően Berényi János konzul üdvözölte a vendégeket, majd én is bemutatkozhattam első hivatalos eseményemen a jelenlévőknek.

Azt est folyamán hagyományos, háromfogásos, magyaros ízvilágú vacsorát tálaltak fel a résztvevőknek és szüreti bál révén az elmaradhatatlan szőlő sem hiányozhatott az asztalokról. A jó hangulatról és a magyaros zenéről a Hungária zenekar gondoskodott, megtáncoltatva a közönséget.    

A tombolaárusítást és tombolasorsolást ösztöndíjas segítőtársaimmal együtt végeztük, a sorsolásnál a bálon résztvevő kisgyermekek voltak segítségünkre, akiknek nagy kalandot jelentett a 27 tombolanyeremény kihúzása.

Ezt követően hajnalig folytatódott a mulatság, a tánc és a magyar nóták éneklése, amely felejthetetlen élményt jelentett minden résztvevő számára.