Szent István ünnepség Sao Pauló-ban

/ Bartók Zoltán /
bartok.zoltan képe
A Sao Pauló-i magyar kolónia augusztus 19-én, vasárnap ünnepelte meg államalapító Szent István királyunk napját a Morumbi városrészben található magyar alapítású Szent Imre Kollégiumban (Colegio Santo Américo).
Ünnepélyes zászlófelvonásSárközi táncok (közös brazil produkció)Vajdaszentiványi táncok (Pántlika Tánceggyüttes)Állampolgársági eskü

Az ünnepség reggel 9:45-kor vette kezdetét a cserkészcsapat zászlófelvonásával. Bár az ezt követő szentmise prédikációja portugál nyelven folyt, az olvasmány, az énekek és a főbb imák magyarul hangzottak el. A színvonalas műsort a városban működő magyar néptánccsoportok – a Zrínyi Művészegyüttes, a Pántlika Tánccsoport és a Ropogós Csárdás Csoport –, a 13. Szondi György cserkészcsapat, valamit a nemrég alakult São Paulo-i Magyar Kórus megannyi lelkes tagja szolgáltatta. A legnagyobb tapsot kétségkívül a Sao Pauló-i tánccsoportok közös, sárközi táncokból álló produkciója kapta, melyet az egy hónappal korábbi Buenos Aires-i XIV. Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozóra készítettek. A műsor színvonalát Olga Kopylova, a Sao Pauló-i Állami Szimfónikus Zenekar zongoristájának magyar dallamokkal megtűzdelt előadása emelte. Zárásként állampolgársági eskütétel következett, mely során a Sao Pauló-i Magyar Főkonzulátus 22 új honfitársat avathatott fel. 

Felemelő érzés volt ezt a kiemelten fontos ünnepet 12 ezer kilométerre Magyarországtól, Brazília metropoliszában ünnepelni. A több mint négyszáz résztvevő egy emberként énekelte úgy a magyar himnuszt mint a portugált. Szinte felfoghatatlan az az áldozat és odaadás, amit ilyen távol és ennyi év után is kitartóan tanúsít a helyi magyar közösség, nyelvünk és kultúránk ápolása érdekében.