Santiagói interjú a Törey család tagjaival

Magyar ebéd a Duna Táncegyüttes 3. születésnapján

/ Tar Krisztina /
tar.krisztina képe
Augusztus 24-én, a Duna Táncegyüttes 3. születésnapján magyar ebéd várta a közönséget. Töltött káposzta, diós beigli és isler, melyet a Törey család négy kiváló szakácsa, Zsófi, Zsuzsa, Johanna és Sofi készítettek a több mint 100 látogató részére. Velük készítettem interjút a tapasztalataikról.
A Törey család hölgy tagjai az Olasz Parókia konyhájában

Honnan van a töltött káposzta receptje, amelyet a rendezvényre készítettetek?

Törey Zsófi: A receptet az édesanyámtól tanultam, ő pedig a nagymamánktól, Frici nénitől, aki kiváló szakács volt.

Mi a titka annak, hogy Chilében is meg tudjátok tartani a magyar ízeket?                                                            

Mindenképpen erre törekszünk. Chilében azonban ez néha nehézséget okoz, ugyanis nem minden hozzávalót lehet beszerezni. Például nincs magyar kolbász, viszont lehet ahhoz hasonlót találni. A tejfölt és savanyú káposztát házilag készítjük el. Ami viszont mindenképp eredeti kell, hogy legyen, az a paprika. Véleményem szerint importálni kellene, mert a magyar sokkal jobb, mint a spanyol, amit itt kapni lehet. 

 Mit jelentett számotokra, hogy a magyar közösség számára készíthettetek magyar ételeket?

Törey Zsuzsa: Nagyon büszke vagyok rá, hogy családilag sikerült megőriznünk azt a kulináris örökséget, amit a szüleink hagytak ránk, és hogy ezt sikerült megismertetni a fiatalabb generációkkal, valamint a chileiekkel. A Duna TE gálája kiváló alkalom volt arra, hogy még inkább összefogjuk a chilei magyar közösséget. Az étel mindig is az egyik legjobb eszköz arra, hogy összehozza az embereket. 

Törey Johanna: Számomra a magyar ételek készítése az egyetlen olyan eszköz, amely közvetlenül a magyar gyökereimhez köt. Úgy érzem, hogy nagyon szép megnyilvánulása annak a szeretetnek, ami a nagymamámhoz köt/kötött, és nagyon örülök, hogy ezt megismertethetem a fiatalabb generációkkal is. 

Törey Sofia: A tipikus ételek készítése az egyik legjobb formája annak, hogy megismertessük a magyar kultúrát azokkal, akik nem, vagy alig ismerik azt, illetve szép emlékeket idéz fel azokban, akik ezen nőttek fel. Számomra egy érzelmi kapocs, amely összeköt a magyar kultúrával, a családommal. 

Törey Zsófi: A harmadik születésnapunkat ünnepelve szerettem volna elérni azt, hogy ne csak a látvány, a hang, a hangszerek keltsék fel a vendégek figyelmét, hanem az igazi hazai, magyar ízek is.

Hány töltött káposztát készítettek és mennyi ideig tartott az elkészítése?          

Összesen 200 darabot csináltunk. Habár több órás munka volt, de nagyon megérte. A közös munka a Törey lányokkal felidézte bennünk édesanyánk emlékét, aki sajnos néhány évvel korábban elhunyt. Számunkra a legnagyobb elismerés az volt, hogy mindenkinek, magyaroknak és chileieknek is nagyon ízlett.