Puskás Ferenc és Uruguay új szemszögből

Öcsi látogatásai az Uruguayi Magyar Otthonban

/ Lévainé dr. Kovács Marian /
levaine.kovacs.marian képe
2019. június 7-től magyar és uruguayi hírforrások számolnak be arról, hogy a Puskás Arénát igazi nagy eseménnyel fogják felavatni. November 15-én magyar - uruguayi baráti mérkőzéssel nyitja meg kapuit az új sportaréna. De mit is lehet mindehhez hozzátenni KCSP-ösztöndíjasként most Montevideóból? Az uruguayiak lelkes készülődését és azt, hogy Öcsi kétszer is meglátogatta az Uruguayi Magyar Otthont.
Magyar vendég Puskással az Uruguayi Magyar OtthonbanPuskás Ferenc bejegyzési az Uruguayi Magyar otthon vendégkönyvébe

2019. június 7-től számos magyar és uruguayi hírforrás számolt be arról, hogy a Puskás Arénát igazi nagy futballtörténet-értékű eseménnyel fogják felavatni. November 15-én magyar – uruguayi barátságos mérkőzéssel nyitja meg majd kapuit az új sportaréna. Az uruguayi válogatott meghívását több tényező indokolhatja. Többek között az, hogy a kis dél-amerikai ország komoly szereplője a futballtörténelemnek: kétszer, 1930-ban és 1950-ben is megnyerte a futball-világbajnokságot. Jelenleg is neves sztárok játszanak nemzeti csapatában. 

Ha visszatekintünk a magyar – uruguayi futballmérkőzések eddigi sorára, eddig három alkalommal játszott hivatalosan a két válogatott egymás ellen. Kétszer barátságos mérkőzésen, 1961-ben Montevideóban, a híres Centenario stadionban, 1962-ben pedig hazai pályán. Máig emlékezetes küzdelem alakult ki közöttük az 1954-es, Svájcban megrendezett 5. labdarúgó-világbajnokságon, amire a magyar csapat világbajnoki címért érkezett, az uruguayiak pedig címvédőként. Valójában mindkét válogatott kissé csalódottan távozott a tornáról. A magyar aranycsapat azért, mert a döntőben mérkőzést vesztett a német válogatott ellen, és így meg kellett elégednie az ezüst éremmel. Az uruguayi csapat pedig azért, mert, szintén a döntőben, kikapott először a magyar csapattól majd Ausztriától is. Ezzel pedig a negyedik helyre szorult. 

De mit is lehet mindehhez hozzátenni KCSP-ösztöndíjasként most Montevideóból? Az uruguayiak lelkes készülődését mindenképpen, és azt is, hogy a november 15-i találkozó hétköznapi beszédtéma. Olyannyira, hogy megemlítettük az általam vezetett magyar anyanyelvi órák egyikén is, ahol egy idősebb diák mellékesen megjegyezte: “Tudjátok, Puskás járt itt, az Uruguayi Magyar Otthonban, kétszer is, és írt a vendégkönyvünkbe.” A többiek nem tudták, vagy már elfelejtették. Végül is mindegy. A téma aktualitása miatt nagy visszhangot váltott ki a klub tagjai között, és nekem is magától értetődően adta az ötletet, járjak utána a hírnek. Így találtam meg a közösség segítségével az Uruguayi Magyar Otthon emlékkönyvében két bejegyzést Puskás Ferenctől. 

Az első bejegyzés szövege a következő: 

“Szeretettel a Montevideoi Magyar Clubnak Kívánok tiszta szívemből további jó életet és sok sikert”. Keltezés: “Montevideo 1958 aug 23”. Aláírás: “Puskás Ferenc”. 

A második pedig csak egy keltezés és egy aláírás:

“Montevideo. 26./2,1971” “Puskas Ferenc”

Az általam most megismert digitális szakirodalomban nem találtam utalást arra, hogy Puskás Ferenc 1958-ban járt volna Uruguayban, hogy akkor felkereste volna a magyar diaszpóra-közösséget. 1971-gyel kapcsolatban uruguayi tartózkodását a FourFourTwo magazin 2015-ös februári száma megemlíti. Ennek tükrében mindenképpen érdemes, hogy utánanézzünk látogatásai hátterének is. 

Öcsi az első bejegyzés keltezésekor, 1958-ban már a Real Madrid játékosa volt. Életrajzából jól ismert, hogy akár csak a legendás aranycsapat több tagja, ő is  kereste helyét az 1956-os forradalom idején és közvetlenül utána a sport nemzetközi világában. Ebben volt nagy segítségére barátja, Östreicher Emil, aki 1958-tól a Real Madrid elnökének tanácsadójaként mindent megtett, hogy a Királyi Gárda alkalmazza őt. Puskás “Első meccsét a Real-játékosaként Buenos Airesben játszotta a Rives Plate ellen, a Primera Divisiónban 1958. szeptember 2-án debütált az Oviedo ellen.”  (Puskás Ferenc – “Öcsi”. Puskás Ferenc életútja. http://www.puskasferenc.hu/hu/cikk26.html)

Egyértelmű tehát, hogy ezen debütálás előtt állhatott meg az egész Királyi Gárda Uruguayban, Montevideóban, és Puskás nem mulasztotta el, hogy felkeresse az egyik uruguayi magyar diaszpóra-közösséget, az Uruguayi Magyar Otthont. Kíséretében más magyar is részt vett. Ennek tagadhatatlan jele van a vendégkönyvben:

“A Real Madrid footbal csapatával Montevideóba voltunk. Ez alkalommal részt vettünk a Szent István ünnepélyen. Sok sikert kívánunk a Magyar Egyesületnek.” Keltezés: “Montevideo, 1958 aug. 24. Aláírás: sajnos számomra kiolvashatatlan. 

A második bejegyzés évében, 1971-ben pedig Pancho a klubvilágbajnokság apropóján “edzőként tért vissza Uruguayba és a világkupa-mérkőzések történelmébe, 1971-ben ugyanis a BEK-győztes Ajax visszalépése után a döntőbeli ellenfél, a Puskás edzette görög Panathinaikosz ugrott be a Nacional ellen…”  (Puskáséktól Bale-ékig. http://www.puskas.com/hu/aktualis/364-real-madrid-puskasektol-bale-ekig.html)

Puskás Ferenc ezen útja alkalmával ismét felkereste az Uruguayi Magyar Otthont.

Köztudottan Uruguayban nagyon népszerű a futball. Azt is mondhatnánk, nemzetösszetartó ereje van. A szülők fociznak a gyerekeikkel, családok és barátok együtt szurkolnak a tévé előtt. Erős a női foci, a legszegényebb városnegyedek is mérkőzéseket rendeznek helyi szinten. Jelesebb mérkőzésekkor kiürülnek az utcák, a munkahelyeken a kollégák, az iskolában a diákok együtt meccset néznek. Nemzetközi győzelmek esetén pedig örömmámorban úszik az ország. Ilyen kontextusban különös értékkel bír az a tény, hogy Puskás Ferenc, Magyarország, sőt a futballtörténelem egyik kimagasló alakja nem feledkezett el arról, hogy – saját életéből ismerve a határon túli magyar létet  személyes kapcsolatot teremtsen az uruguayi magyar diaszpórával.