Ötödször várta nézőit a San Francisco-i Magyar FIlmfesztivál

/ Horváth Balázs /
balazs.horvath képe
San Francisco, Kalifornia, Egyesült Államok, 2018. november 2-3.
Gellér-Varga Zsuzsanna, az Angyali üzlet rendezőjeAz Oscar-díjas Deák Kristóf és Steven Kovacs a filmet követő Q&A-n.A képen Szász Attila, az Örök tél rendezőjeBalról jobbra: Steven Kovacs, Gellér-Varga Zsuzsanna, Deák Kristóf, Szász Attila, Voisin Éva, Karafiáth-Homor Éva és Pigniczky Réka

„Az a helyzet, hogy nem feltétlen abban a két-három hétben játsszák a jó magyar filmeket, amikor mi Magyarországra látogatunk” – nyilatkozta lapunknak az ötödik San Francisco-i Magyar Filmfesztiválon Voisin Éva tiszteletbeli magyar konzul, majd hozzátette – „Mi nem voltunk Magyarországon 1956 és 1990 között, ezért különösen hiánypótló volt Steven Kovácsnak az a három hónapos korábbi kurzusa a San Francisco State University-n, ahova minket is meghívott és ezzel felfedezhettem gyönyörű Jancsó Miklós és Tarr Béla filmeket. Azóta követem a magyar filmalkotást.”

A korábbi filmkurzus pedig azóta továbbfejlődött Pigniczky Réka dokumentumfilm-rendező és Karafiáth-Homor Éva producer segítségével, akik Steven Kovács rendező-professzorral együtt létrehozták a California European Cultural Initiativest (CECI), melynek célja, hogy kulturális téren közelebb hozza egymáshoz Kelet-Európát és az Egyesült Államokat. A szervezet így számos más tevékenység mellett készíti évről-évre a San Francisco-i Magyar Filmfesztivált a városi State University Coppola Theatre-jében.

Idén sem volt ez másképp, a korábbi évek gyakorlatához híven több magyar alkotót is meghívtak a fesztiválra, így a Montreali Filmfesztiválon legjobb rendezőnek választott Szász Attilát (Örök tél), a 2016-ban Oscar-díjat nyert Deák Kristófot (Mindenki) és egy vállalkozás rögös útját megörökítő Gellér-Varga Zsuzsanna dokumentumfilm-rendezőt (Angyali üzlet). A vendégelőadókat szabadon lehetett kérdezni az ingyenes eseményen Q&A formájában.

A szervezők a külhoni magyarság mellett az egyetem diákjait is bevonták a rendezvénybe azzal, hogy szabadon választható tárgyként krediteket kaptak a fesztiválon való részvételért cserébe, ezzel olyan nézőket csábítva a mozivászon elé, akik legtöbb esetben még soha nem találkoztak magyar filmalkotásokkal. „Legtöbbször a közép-európai mozikról az jut eszembe mennyire túl vannak játszva vagy kifejezetten zavarosak, de itt semmi ilyesmivel nem találkoztam, sőt!” – fejtette ki az egyik diák, aki nyolc órát buszozott Dél-Kaliforniából azért, hogy részt vehessen a rendezvényen.

A San Francisco-i Magyar Filmfesztivál elhivatott a magyar filmes produkciók külföldi bemutatása mellett, Pigniczky Réka a megnyitón elmondta, fontosnak tartják, hogy hazai alkotók külföldön is bemutathassák műveiket, hogy az eseményen résztvevők új magyar alkotásokkal találkozzanak, valamint pedig, hogy ápolni tudják kulturális gyökereiket. 2012 óta várják a látogatókat a szervezők első sorban az Öböl-környéki városokból. Az esemény létrejöttét támogatta a San Francisco State University, Hungarian Initiatives Foundation (HIF) és a Magyar Nemzeti Filmalap.