Online oktatás Georgia-ban

/ Éles Gergő Péter /
eles.gergo.peter képe
Márciustól a személyes találkozásokat igénylő programok országszerte elmaradtak, így az Atlanta környékén élő magyarság élete is jelentősen megváltozott.
bBOSWgeorgiasuligeorgiasuli

A járványügyi helyzet miatt a Georgiai Magyar Iskola is áttért a videós online oktatásra. Az immár heti rendszerességgel megtartott foglalkozások egyrészt kényelmesek, mert a földrajzi távolságokat áthidalják, másrészt a korábbi élő óráktól eltérő, merőben más teret és légkört alkotnak, amit meg kellett szoknia a gyerekeknek és tanárnak egyaránt.

A néha technikai akadályokkal tarkított órák így is vicces, olykor meglepő és csodálatos pillanatokat okoznak. Korábban például soha nem gondoltam volna, hogy egy online videó híváson keresztül fogom nézni, ahogyan húsvét alkalmából a magyar legények verselnek, majd meglocsolják a lányokat (és egy kicsit a kamerát is), akik papírra rajzolt tojásokkal jutalmazták a produkciót. Volt már többek közt anyák napi verselés, bábozás, interaktív feladatok, közös színezés digitális felületen.

A körülmények igen, de a hangulat nem változott: a gyerekek nyüzsögnek, kérdeznek, beszélnek és énekelnek, és legfőképpen aranyosak. Óvodás óráinknak a lényegét abban látom, hogy hétről-hétre magyar nyelven alkotunk egy olyan közösséget, amiben a tanulók elsősorban pozitív élményeket szerezhetnek, mely megerősíti a hovatartozásukat, a nyelvi és kulturális kötődéseiket. Tagadhatatlan, hogy szükség esetén ez az online térben is megvalósítható - hiszen a tapasztalat ezt bizonyítja -, viszont a gyerekek már nagyon várják az egymással való újbóli találkozást, ami reméljük, hamarosan elkövetkezik.