Olvasókör és könyvklub a brüsszeli Magyar Ház könyvtárában

/ Pál Zsuzsánna /
pal.zsuzsanna képe
Három korosztályban gyűltek össze és olvastak fel közösen, vagy osztották meg olvasmányélményeiket egymással a brüsszeli magyarok a Magyar Ház könyvtárában novemberben.
Rumbold-Molnár EszterOlvasókör tiniknekOlvasókör gyerekeknekA Magyar Ház könyvtára

Mind a Vasárnapi Olvasókör Gyerekeknek és Tiniknek, mind pedig az Arbre Bénit Könyvklub Rumbold-Molnár Eszternek, a Magyar Ház könyvtárosának kezdeményezésére jött létre. Mivel az olvasókör és a könyvklub is szorosan illeszkednek a Magyar Ház filozófiájába, amely már évtizedek óta a belgiumi magyar közösséget kívánja összefogni és fejleszteni, ezért Kállayné Dáné Zita, a Magyar Ház ügyvezetője mindkét kezdeményezést felkarolta és a kezdetektől fogva támogatja.

 

Vasárnapi Olvasókör Gyerekeknek és Tiniknek

“Az olvasás, a könyvek szeretete tudást, műveltséget ad és gazdagítja lelki, érzelmi fejlődésünket. Mindezt fiatalon, egy baráti közösség tagjaként megtapasztalni igazi életre szóló élményt jelenthet, különösen külföldön élő magyarként.” – olvashatjuk az olvasókör felhívását a Magyar Ház blogján.

Az Olvasókör története 2015 szeptemberére nyúlik vissza, és bizonyos átalakításokat követően a 2017-2018-as tanévtől működik a mai formájában. A kezdeteknél Molnár-Nagy Klára tanítónő, szülő működött közre, a jelenlegi formájánál pedig Hangya-Lachmann Noémi irodalombarát szülő a társalapító. Évente négy alkalommal, pontosabban évszakokra tagolva gyűlik össze a fiatal generáció gyerek (1-5. osztályosok) és tini (6-8. osztályosok) csoportokban. A találkozókon a gyerekek közösen olvasnak fel, beszélgetnek, játszanak a korosztályuknak megfelelő prózai szövegekhez, versekhez kapcsolódva. Témától függően zene, képzőművészeti alkotás, diafilm is párosulhat az irodalmi alkotásokhoz. A résztvevők könyveket ajánlhatnak egymásnak, igény szerint lehetőség van közös előadás-látogatás szervezéséhez is. Főként a kisebbek esetében a szülők is bekapcsolódhatnak a közös tevékenységbe, legyen szó körjátékozásról, kórusban szavalásról, vagy a kicsik számára még oly komoly koncentrációt igénylő közös felolvasásról.

A hangsúly nem magán a magyartanuláson van, hiszen magyar órákra a gyerekek többsége külön jár szaktanárhoz. “Mi elsősorban az olvasás köré építünk közösséget. Ez különösen fontos azoknak a gyerekeknek, és ez gyakori itt Brüsszelben, akik nem magyar nyelven járnak iskolába, vagy pedig többnemzetiségű családban nőnek fel. Célunk, hogy legyen egy magyar nyelvű közösség, amihez tartozhatnak, mert a szülők fontosnak tartják, hogy a gyerekek megőrizzék magyar identitásukat és a magyar nyelvet.” – magyarázta Eszter, aki könyvtárosi teendői mellett kulturális újságíró, szenvedélyes olvasó és két kislány édesanyja, akik maguk is az olvasókörök lelkes törzstagjai. Esztert missziójában az eddigi évekhez hasonlóan nagyban segítik az irodalomkedvelő szülők, idéntől pedig Pál Zsuzsánna, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas osztozik vele a szervezési és moderálási feladatokban.

 

Arbre Bénit Könyvklub

Az Arbre Bénit Könyvklubot 2017 januárjában hozta létre Eszter a Magyar Ház könyvtára keretében abból a személyes indíttatásból, hogy igazi, „mély” beszélgetéseket lehessen lefolytatni az életünket érintő lényeges témákról egy baráti társaság keretében, amire a mai világban máskülönben nehéz lehetőséget vagy partnereket találni. Egy-egy jó könyv pedig mindig jó kiindulási alapul tud ehhez szolgálni. 2019 novemberétől Rideg Zsuzsanna a könyvklub társ-moderátora.

A könyveket alapvetően két pillér alapján választják ki: vagy mert olyan témákra vagy nézőpontokra világítanak rá, hogy fontos ismerni, olvasni őket, legyenek akár klasszikus, akár kortárs művek: Dosztojevszkijtől Szerb Antalon vagy Nádas Péteren át akár Michelle Obamáig. A másik választási szempont, hogy Brüsszelhez, illetve a tágabb értelemben vett régióhoz kapcsolódjanak, hiszen a könyvklub résztvevői mindannyian itt élő magyarok. Idéntől kezd kialakulni egy harmadik pillér is, magyarázta Eszter: “itt a belgiumi magyar közösségben is léteznek szerzőink, akiknek a műveit és őket magukat is szeretnénk körünkben üdvözölni és ápolni velük a kapcsolatot. Ilyen a soron következő, januári beszélgetésünk is, amikor a nemrég a családjával Brüsszelbe költözött Durica Katarina Szlovákul szeretni című könyvéről lesz szó, reményeink szerint az író jelenlétében.”

 

Ápolni, közelebb kerülni gyönyörű anyanyelvünkhöz, megosztani egymással az olvasás örömét, csodáját, egy egymással megértő közösséghez tartozni, egy művészi szempontból érzékeny, fogékony generációt nevelni, ennek a vágya áll úgy az olvasókörök, mint az olvasóklub létrejötte mögött, és pontosan ezért kiemelt fontosságú mindkét kezdeményezés a brüsszeli magyar közösség életében.