Nemzetiségek forgataga

/ Szolnokiné Jaczkó Xénia /
szolnokine.jaczko.xenia képe
Vasárnap megkezdtük az év utolsó hónapját, decembert. Mindenhol a világban meggyújtották a keresztény hívők az adventi koszorú első gyertyáját. De a torontói Szent Erzsébet Plébániában eltöltött vasárnap ennél jóval többet tartogatott azok számára, akik ellátogattak oda.
fotofotofotofoto

A Szent Erzsébet templom nem csak a magyar katolikusokat fogja össze és kínál nekik érdekesebbnél érdekesebb rendezvényeket. A plébánia megnyitja kapuit más nemzetiségek számára is. Minden vasárnap délután angol nyelvű szentmisét celebrál Forrai Tamás atya, melyen részt vesz a kínai, a fülöp-szigeteki, az indonéziai és az ír közösség. Továbbá havonta egyszer összegyűlnek a haiti csoport tagjai is, hogy liturgián vegyenek részt.

Természetesen a kapu mindig mindenkinek nyitva áll.

Sazon Linda fantasztikus ötlete valósult meg december 1-jén. A Szent Erzsébet templomba járó közösségek bemutatkoztak egymásnak. Kulináris élvezetet biztosítottak a nemzetiségek által készített ételek. A kultúrák különbözősége az ételekben is megmutatkozott. Ízlések és pofonok, de minden nagyon finom volt, még ha egy kicsit szokatlan is. A csoportok tánccal és énekkel is ízelítőt adtak egymásnak saját hagyományaikból. A díszteremben létrejövő forgatagot minden résztvevő élvezte.

A magyar közösség hagyományos magyar ételekkel készült: húsos batyu, mákos bejgli, pogácsa, zsíros kenyér lila hagymával, padlizsánkrém, kolbász. Továbbá segítségemre volt Hild Erika, a Kodály Táncegyüttes vezetője. Mindketten somogyi viseletbe öltöztünk, melyet bemutattunk a látogatóknak. De mindezt megelőzte a tájegység táncának bemutatása. A táncos példát követték a többiek is.

A képek nem adják vissza teljes mértékben a fergeteges hangulatot, de ízelítőül szolgálnak.