A megpróbáltatás összetartó ereje a diaszpórában

A MISI Magyar Iskola átállt az online oktatásra

/ Walter Marietta /
walter.marietta képe
Amikor januári interjúmat készítettem a MISI vezetőjével, melyben az iskola "új korszakát ünnepeltük", nem gondoltam, hogy kevesebb mint két hónap múlva egy újabb modul bevezetésére kényszerülünk majd. Az akkor még távolabbi célként kitűzött online oktatás bevezetése szempillantás alatt szükségszerűvé vált, és parkolópályára állította a tantermi oktatást a tavaszi szemeszter hátralévő részére.
Indul az első online óraRáhangolódásKis MókusokMilyen volt az óra?

Az olyan típusú ember számára, mint én – akit az újabb kihívások tartanak életben, és aki már éppen azon izgult, hogy a küldetésének utolsó két hónapja vajon fog-e új tapasztalatokat tartogatni számára –, hatalmas inspiráló erővel hatott a próbatétel. A kényszer negatív érzése a tanári kar hozzáállásában sem volt fellelhető, rendkívül konstruktívan és pozitívan állt a feladathoz mindenki.

Ösztöndíjas társam, Jakab Rita, az Online Magyar Iskola tanára készségesen fogadta megkeresésemet, hogy tartson online gyorstalpaló tréninget a KCSP ösztöndíjasok számára. Végül a nagy érdeklődésre való tekintettel Ritától az AMIT-on - az amerikai diaszpóra közösség magyar iskoláit összefogó szervezetén – keresztül sikerült megkapnunk a felkészítést. Ezt követően rendszeressé váltak az AMIT által szervezett különböző témájú technikai, módszertani webináriumok, melyeket bárki szabadon látogathat. Továbbá egy online segédleteket összegyűjtő, letesztelt adatbázis is épül a tagok által, mely nyilvános, bárki számára ingyen elérhető.

A MISI-ben az online tesztórákat március 28-án délután tartottuk meg és majdhogynem teljesen zökkenőmentesen. Természetesen a személyes jelenlét és kontaktus a kisebb korosztályok számára pótolhatatlan, ezt tapasztaltam Kis Mókus csoportomban is. Remélhetőleg ősszel újraindulhatnak a tantermi órák, de már az online órákkal karöltve.

A világban kialakult helyzet elszeparált bennünket egymástól, és be kellett húzódnunk otthonainkba, mégis a diaszpóra közösségben sokkal közelebb kerültünk egymáshoz ezáltal. Talán azzal, hogy kicsit kivontuk magunkat fizikailag a természetből, hátha visszafogad bennünket újra.