Márciusi visszatekintő

/ Puskás Veronika /
puskas.veronika képe
Aki korábban beletekintett a Calgaryi Magyar Kultúregyesület eseménynaptárába, arról tájékozódhatott, hogy számos színes, izgalmas program várja az érdeklődőket az idei évben is.
Peller Anna CalgarybanA Bethlen Gábor Magyar Nyelviskola is megemlékezettMegnyílt az online iskolaHavi vacsora Calgaryban

A 2020-as évet a Calgaryi cserkészcsapatok várva várta eseményével, a tábortűzi vacsorával nyitottuk meg, amely hazai ízekkel, és egy kedves műsorral várta az eseményre látogatókat.

Február 8-án Peller Anna előadóművésznő és Kozma Ildikó gitárművész előadásában hallhattunk világhírű operetteket, magyar nótákat a Magyar Házban.

Február 22-én Koltai Róbert Jászai Mari-díjas magyar színművész, filmrendező látogatott el hozzánk, aki egy kabarés-verses-zenés est keretében volt vendégünk.

A hónap utolsó szerdáján, 26-án megrendezésre került a havi rendszerességgel megtartott Urbán Fonó, amely ez alkalommal Kárpátaljára kalauzolt el bennünket. A vidék, hagyományaival, népszokásaival, az itt élő magyarság életével ismerkedtünk meg közelebbről. Kárpátalja szülötteként saját tapasztalataimat, élményeimet is megosztottam a programra látogatókkal.

A hónap utolsó napját egy különleges esemény miatt várták az itt élő magyarok. Megrendezésre került, immáron 64. alkalommal, a Calgary-szerte híres Magyar Bál,  amely mára már, Hungarian Gala Ball néven a város egyik leglátványosabb eseményévé nőtte ki magát. Az est fénypontja a tizennégy első bálos pár tánca volt. Ez volt az utolsó esemény, amelyen még közösen ünnepelhettünk Calgaryban, élvezve a személyes találkozás örömét.

Március 15-én az 1848-49-es Szabadságharc ünnepi megemlékezésnek adott volna otthont a Magyar Ház, amire buzgón készült minden csoport, minden magyar szervezet. Néhány nappal a megemlékezést megelőzően, viszont a következő hírt kényszerült kiadni a vezetőség: „Fájó szívvel, de az ép észre hallgatva, a hatóságok javaslatára, az idei március 15-ei megemlékezést le kell mondanunk. Idén a szívünkben ünnepelünk.” Ennek ellenére megemlékezésünk nem maradt el teljesen, a Bethlen Gábor Magyar Nyelviskola néhány tanulójának műsorszáma, mellyel a Magyar Ház színpadán rótták volna le tiszteletüket, képek és videófelvételek formájában jutott el sokakhoz. A Kultúregyesület székhelyén pedig elhangzott a Nemzeti dal, mely szintén felvétel formájában volt megtekinthető. Csendesebb volt tehát idei megemlékezésünk, de nem hangtalan.

A Calgaryi magyarok élete, a magyar szervezetek munkája és működése is gyökeresen megváltozott az utóbbi hetekben. Megváltozott, de meg nem állt.

Bár a hétvégi nyelviskola ajtaja is bezárult, a tanítás nem ért végett. Digitális formában folytatjuk tovább, virtuális tantermünkben. Az ötletelés, az új tanítási módszerek kidolgozásának időszaka ez. Az a cél, hogy a magyarul tanulnivágyók számára továbbra is hasznos tudást adhassunk át kreatívan, olyan formában, amely motiválja őket az újabb és újabb ismeretek megszerzésében, a feladatok elvégzésében.

A feladat megoldásában ösztöndíjtársainkra is számíthatunk, akikkel folyamatosan osztjuk meg ötleteinket annak érdekében, hogy eredményes tanítás folyjon az online iskolákban is.