A májusfaállítás újraértelmezése Argentínában

/ dr. Facskó Anna /
facsko.anna képe
Május elsején a córdobai magyar közösség tagjai a magyar házban találkoztak, ahol sor került egy közös ebédre, népi játékok játszására, magyar néptánc tanulására, de a nap legkülönlegesebb pontja a májusfa állítása volt. A córdobai magyarság májusfáját együttes erővel szerettük volna létrehozni, így az itteni magyarokkal közösen díszítettük fel a Klub kertjében található, májusfává avanzsált fát.
Csoportkép a Córdobai Magyar Kör tagjai által feldíszített májusfa előttA magyar közösség májusfája Argentínában, Córdobában

Május elsején a córdobai magyar közösség tagjai a magyar házban, a Klubban találkoztak, ahol sor került egy közös ebédre, népi játékok játszására, magyar néptánc tanulására, de a nap legkülönlegesebb pontja a májusfa állítása volt.

A Córdobai Magyar Kör tagjai közül korábban senki sem ismerte ezt a hagyományt, így elmeséltem a közösségnek, hogy Magyarországon hogyan és milyen célból szokás májusfát állítani.

A córdobai magyarság májusfáját együttes erővel szerettük volna létrehozni, így – a megszokottól némileg eltérő módon – az itteni magyarokkal közösen díszítettük fel a Klub kertjében található, májusfává avanzsált fát.

Az újraértelmezett májusfaállítás közösségi programmá vált, amelyen a helyi magyar közösség fiatalabb és idősebb tagjai közösen vehettek részt.

A kellemes argentin őszi időjárás olyan illúziót keltett, mintha valóban tavasszal, Magyarországon díszítenénk a májusfánkat. Ezt az érzést a háttérben szóló magyar népzene csak még jobban erősítette.

A Córdobai Magyar Kör tagjai ezen a napon nemcsak a májusfa állításának hagyományát ismerték meg, hanem közös erővel, valódi közösségi eseménnyé varázsoltuk a fa díszítésének folyamatát, az elkészült májusfát pedig mindannyian nagy megelégedéssel szemléltük.