A Magyar Kultúra Napja, és a bécsi Kodály-év megnyitója Bécsben

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
2017. január 19-én, csütörtökön este hét órakor vette kezdetét a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi műsor a Collegium Hungaricum Duna-termében. A rendezvény egyben a bécsi Kodály-év megnyitója is volt. Az eseményt a bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum közösen szervezte.
Magyar Kultúra Napja BécsbenMagyar Kultúra Napja BécsbenMagyar Kultúra Napja BécsbenMagyar Kultúra Napja Bécsben

Csütörtökön, este hét órakor Molnár Mária, a Collegium Hungaricum igazgatónője köszöntötte a jelen lévő díszvendégeket, a bécsi magyar szervezetek elnökeit és vezető tisztségviselőit, az egybegyűlteket, majd megkérte Dr. Perényi Jánost, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, hogy mondja el köszöntőjét. „A magyar kultúra napja jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mit jelent magyarnak lenni és mit jelentenek a gyökereink. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.“ – mondta Perényi János, aki beszédében kiemelte, hogy a művészeti ágak mellett a gasztronómia, tánc és sport is a magyar kultúra szerves része, és mindez fontos része az identitásunknak.

Ezt követően L. Simon László, József-Attila díjas író, költő és országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, aki a nemzetállam fontosságát hangsúlyozta, és elmondta: bízik benne, hogy a gyermekek, unokák és dédunokák magyar nyelven, magyar földön fognak majd eszmét cserélni, magyar emberként. 

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából Kodály emlékévet tartanak Bécsben 2017-ben. A Kodály Zoltán emlékévet Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektorhelyettese nyitotta meg, aki megemlékezett a magyar zenei hagyomány kiemelkedő zeneszerzőiről, és hangsúlyozta, hogy a Kodály-év keretein belül lesz még lehetőség Kodály műveket hallgatni Bécsben.

A koncerten Meláth Andrea mezzoszoprán, Liszt-Ferenc díjas magyar operaénekesnő Kodály Zoltán, Bartók Béla, és Orbán György műveiből énekelt, majd Fekete Gyula: Kabaré dalok című dalciklusából hallhattunk tőle részletet, amely Karafiáth Orsolya verseire íródott. Zongorán kísérte Szabó Ferenc János zongoraművész, aki Lajtha László: Op.2. Mesék zongorára című műveiből is adott elő részleteket.

Az ünnepi koncertet vastapssal értékelte a közönség. Az esemény állófogadással zárult.