Magyar író érkezett Regensburgba

/ Wenczel Flóra /
wenczel.flora képe
A magyar kortárs fantasy új képviselője, az Alan Dave Darel művésznevű Havalda Bence érkezett Regensburgba december másodikán, hogy megtartsa könyvbemutatóját. Október közepén megjelent regénye, A Rothadó Hold fiai már számos érdeklődőre talált Magyarországon.

December 2-án lehetőség nyílt rá, hogy a diaszpórában élő magyarság is tájékozódjon az anyaország kortárs irodalmáról. A magyar személyzettel rendelkező, számos magyar rendezvényt megélt regensburgi Sportklub (SC Gaststätte « Sport-Club Regensburg e.V.) kínált helyszínt a bemutatónak.

A Rothadó Hold fiai - könyvbemutató

Fontos, hogy a külföldön élő közösség is tájékozódhasson az anyaországban történtekről, hogy hazalátogatva ne érezzék magukat idegennek. Például egy-egy könyvesboltba betérve magabiztosan nézelődjenek a sorok között, és megállva egy borító előtt büszkén bólogathassanak: „igen, ez a szerző magyar és én bizony ismerem”. A Rothadó Hold fiaiban több utalás is található arra, hogy az író milyen nemzetiségű: az olvasó pár ponton betekintést nyer a világin belül a magyar történelem szegleteibe is, és ez ritkaság számba megy a fantasztikus irodalomban. Ami az otthon élőknek természetes, a diaszpóra magyarságának szívmelengető lehet: a főszereplők útját követve Magyarországra is ellátogathatnak egy-egy kaland során. Elmosolyodhatnak azon, hogy az idegenből érkező utazók hogy reagálnak a magyar vendégszeretetre, értve ezalatt többek között azt a mozzanatot, amikor a szereplők között körbejár egy üveg pálinka és még a legharciasabb külföldiek is alig tudják meginni.

Lévén, hogy a könyv teljesen új, és a szerző egyenlőre még otthon sem él a köztudatban, a könyvbemutató családias hangulatban telt. Azonban, akik eljöttek, betekinthettek nem csupán a regény, de a magyar kortárs fantasy és az írói lét függönye mögé is. A témák között szerepelt a minőségi alkotás kérdése, a mitológia és a vallás közötti különbség, illetve központi témaként az emberi lélek elkorcsosulása egészen addig a kérdésig, hogy meddig hívható valaki jó embernek, meddig rossznak. Mikortól kezdődik az a fajta rossz, akivel az olvasó már nem tud azonosulni, és akivel nem tud együttérezni. A regény ebben a témában szakít a fantasy fekete-fehér karakterépítésével, és inkább szépirodalmi mederben folyik, ahol életszerűbb, nem tisztán elkülöníthető a jó és a rossz egymással szemben állása.

„Sokakat vonz az örök élet gondolata, és bár vannak, akiket megrémít, meghalni senki nem akar. A Rothadó Hold fiai egy olyan világot mutat meg, ahol az élet és a halál közötti ösvény nem egyirányú. Ahol az arra méltók képesek újabb és újabb életeket élni, egy teljes történelmen át, még ha ezért fel is kell áldozniuk mindent, ami az embert, emberré teszi. A Rothadó Hold fiai a rothadásról szól. Az lélek évszázadokon át tartó rothadásáról. Mert az embernek félnie kell a haláltól, hogy ember maradhasson”