Magyar Bazár Chevy Chase-ben (Washington D.C.)

/ Lovassy Zoltán Ákos /
lovassy.zoltan.akos képe
Idén novemberben a 4. számú Bátori József cserkészcsapat szervezésében 52. alkalommal tartottak a Magyar Bazárt, amely csak úgy, mint a korábbi években, most is népszerű volt.
Magyar BazárGyerektáncház a Magyar BazáronSüteményes asztal a Magyar BazáronAjándék asztal a Magyar Bazáron

Az első Magyar Bazárt 1968 november 24-én rendezték meg a Mindszenty Kardinális Társaság szervezésében, és egészen 1990-ig a Társaságnál maradt a szervezés. 1991-ben a 4. számú Bátori József cserkészcsapat vette át a feladatot. Ez alkalommal is a Chevy Chase-ben található Női Klub adott otthont az eseménynek, ahol 1998 óta tartják a rendezvényt.

A Magyar Bazár délben nyitotta meg az ajtókat a vendégek előtt, és este tíz óráig tartott nyitva.  A megnyitó beszédet Dr. Szabó László a washingtoni magyar nagykövet tartotta. A beszéd után láthattuk a nagyszerű előadásokat a kis- és nagycserkészektől, Orbán Laci és Barátaitól Magyar Népzenéket. Néptánc előadásokat láthattunk a Tisza Együttestől, a Rózsafa Együttestől és a cserkészek néptáncosaitól. A táncok közé ékelődött be egy divatbemutató a magyar női népviseletről. Ezeket követte egy gyerektáncház, majd egy táncház, ahol néptánc leckéket vehettek a résztvevők. Az estét a Retro Disco zárta. Külön program volt a kisgyermekeknek, akikkel egész nap játszottak, kézműves foglalkozásokat tartottak.

A programok közben meg lehetett kóstolni a konyhán elkészített ételeket, köztük székelykáposztát, töltött káposztát, dobostortát, gulyás-, illetve bablevest. Különböző asztalokon lehetett még süteményeket venni, édességeket, mint például szaloncukrokat, sportszeletet, vagy éppen pilótakekszet. Emellett Pick szalámit, füstölt kolbászt is lehetett találni. Az ajándék asztalnál magyar kézműves termékeket, ruhákat és festményeket lehetett vásárolni. Külön szobában kapott helyet a könyvesbolt, ahol különböző műfajú magyar nyelvű könyveket lehetett vásárolni.

A Magyar Bazár szerepe, hogy bemutassák a magyar kultúrát a magyaroknak és a különböző nemzetiségű látogatóknak. Szép számmal jelentek meg közép-európai szomszédjainktól is vendégek. Mégis a legfontosabb szerepének a magyarok összetartását tekinthetnénk. Ahogy a cserkészek és a családok összefognak, hogy megvalósítsák ezt a remek eseményt, ahol szinte mindenki magyarul beszél, és alig lehet hallani más nyelven való beszédet.