A lyoni Rhône Alpesi Francia Magyar Baráti Egyesület könyvtárában

Könyvespolctúrák

/ Györgypál Enikő /
györgypal.eniko képe
A francia régióban egyedülálló magyar-francia vonatkozású könyvtárral rendelkezik a lyoni Rhône Alpesi Francia Magyar Baráti Egyesület. Az év folyamán könyvespolctúrákkal adunk egy kis ízelítőt a könyvtárban rejtőzködő kincsekről.
Könyvespolctúra 1Könyvespolctúra 2Könyvespolctúra 3Könyvespolctúra 4

A könyvtárról

Állományának száma meghaladja a 4500 kötetet. Kiss Ilona nővér önkéntes munkájának köszönhetően jött létre és gyarapodott a könyvtár. 2001-től napjainkig folyamatosan gondozza és örömmel szemléli, hogy van, aki 21. században is olvassa a könyveket. Adományokból, különböző hagyatékokból származó kötetek teszik ki a könyvek bázisát. Ugyanakkor körültekintően gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is fel tudja kínálni a mai gyerekirodalom remekeit.

A könyvtár különlegessége, az egyesület profiljának megfelelően, a magyar-francia barátság erősítésének szándéka. Lehetőséget teremt a magyar irodalom remekeinek francia nyelven való olvasására is és fordítva, a francia szerzők könyveinek magyar változatát is kínálja az eredeti mellett. A magyar kultúrát, történelmet franciául ismertető könyvet itt érdemes keresni.

Minden mű helyben olvasható vagy kikölcsönözhető a könyvtár rendje szerint.

Nyitvatartás: szerdán és pénteken 15 és 19 óra között.

Cím: Amitiés France Hongrie Rhône-Alpes, 7 rue de la Poudrière, 69001 Lyon. A bejárat a kert felől található.

 

A könyvespolctúrák

Amikor kincset találunk, akkor másnak is megmutatjuk. Így született a könyvespolctúrák ötlete. Ez által keressük a módját annak, hogy hogyan lehet a Lyonban található magyar értékeket megmutatni. Ebből kiindulva különböző témák, események, emlékévek mentén igyekszünk áttekinteni a könyvtár precízen rendszerezett és könnyen kereshető állományát, majd összeállítani egy-egy időszakos kiállítást, asztalt. Ezzel is népszerűsítjük a magyar kultúrát itt Lyonban. Ezek a tematikus asztalok is részei a könyvtár idei kínálatának. Az egyesület sajátosságának megfelelően francia és magyar nyelvű kiadványok egyaránt szerepelnek a kiállítottak között.

Az első könyvespolctúra eredménye az 1956-os események kapcsán összeállított tematikus asztal. Ez várja a gyerekeket és nem csak őket. Lehetőséget nyújtva a témában való elmélyülésben. Mindezt francia és magyar nyelvű kiadványokkal próbáljuk lehetővé tenni. Általa betekintést nyerhetnek:

  • az 1956-os forradalomról megjelent sajtóanyagba,

  • a franciaországi diplomáciai tevékenységbe a forradalmi események kapcsán,

  • valamint személyes hangvételű visszaemlékezésekbe.

A Rhône Alpesi Francia Magyar Baráti Egyesület  november 5-i 1956-os megemlékezésén is kiemelt helyet kapott az első könyvespolctúra eredménye. Ezzel is sikerült megörvendeztetni a összegyűlt közösséget.

A továbbiakban a Szent László-év kapcsán a magyarság történelmébe is kalandozunk.

Majd Szabó Magda 100. születésnapja kapcsán regényeire hívjuk föl a figyelmet. De lesz Tamási Áron és Hamvas Béla munkássága ihlette könyvespolctúra is.

 

Várjuk Lyonba a lapozgatni és olvasni vágyókat!