Kihelyezett iskolai nap az Ottawai Magyar Házban

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Még korábban vetődött fel az ötlet: milyen jó ötlet lehet a könyvtárban iskolai napot tartani. Mindenki számára hasznos lenne: a könyvtárnak, mert használatban van, a gyerekeknek is, mert ismerkednek egy könyvtár rendszerével és játékos keretek között izgalmas foglalkozást lehetne tartani...

Nagy örömömre az ötletem tetszést aratott, így november 18-án a Magyar Házban tartottuk a hétvégi magyar iskolát. A napot, mint az iskolában is szoktuk, a magyar himnusz éneklésével kezdtük. Ezután megismerkedtünk a Magyar Ház könyvtárával: beiratkoztunk a könyvtárba, kapott mindenki olvasójegyet. Megbeszéltük, hogyan épül fel egy könyvtár, milyen rendszer szerint keressük a könyveket, eljátszottuk többször is a kölcsönzés folyamatát, és megtudtuk, hogy mi a különbség egy könyvtár és egy könyvesbolt között. Majd az egyik lelkes szülő, Tarró Csaba a kisebbeket mesékkel szórakoztatta, ezalatt a nagyobbaknak egy feladatlapot készítettem. A könyvtár könyveit használva a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományokkal, népszokásokkal ismerkedtek meg.

November 13-a magyar nyelv napja. Ehhez kapcsolódóan a magyarokegyhelyen.hu weboldal pályázatot hirdetett, hogy gyűjtsük össze a legszebb magyar szavakat, melyeket írásos formában várnak. A jelen lévő gyerekekkel arra gondoltam, hogy amennyiben van kedvük, mindenki felmondhatja videóra az ő kedvenc szavát/szavait, amelyet egy videóba szerkesztek és beküldenék a szervezőknek is, valamint írásos formában is. Természetesen majdnem mindenkinek volt ehhez kedve! A videó készül, hamarosan küldöm a szervezőknek is.

A könyvtári foglalkozás végeztével a Magyar Ház színpadán moldvai táncházat tartottunk, majd az iskolai karácsonyi műsorra gyakorolva, az eddig megtanult karácsonyi dalok éneklésével zártuk az iskolát. Úgy láttam, hogy a gyerekek szerettek a Magyar Házban lenni és élvezték a foglalkozásokat, a jövőben is igyekszem majd hasonló ötletekkel feldobni egy iskolai hétvégét.