Kiállításmegnyitó és megemlékezés Edmontonban

/ Ivaskó Gergely /
ivasko.gergely képe
Szent Lászlóra és az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek az edmontoni magyarok.
Pungur József református lelkész, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Szenthe Sándor tiszteletbeli konzulKovács Orsolya és Kovács Nóra népdalokat adtak előA Magyar Érdemrend tiszti keresztjének átadásaZsúfolásig telt kiállítóterem

Az Edmontoni Magyar Kultúrkör október 21-én, szombaton tartotta az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezését. A hagyományos ünnepi műsor előtt azonban sor került a városba érkezett Szent László-vándorkiállítás megnyitására is.  

Délután 2 órakor dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az országgyűlés volt elnöke nyitotta meg a Szent László életét bemutató tárlatot az edmontoni Magyar Házban. A látogatók 12 informatív táblán olvashattak arról, hogyan szilárdította meg a kereszténységet a lovagkirály, akinek nagy érdemei voltak a magántulajdon védelmében és a közbiztonság helyreállításában is. A kiállítási anyagot a Nemzetpolitikai Államtitkárság biztosította, korábban Calgary-ban, és Vancouverben is látható volt, Edmonton után pedig a winnipegi magyar közösséghez kerül.

Egy rövid állófogadást követően a Magyar Ház nagytermében folytatódott a program. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget az edmontoni Csárdás Tánccsoport tagjai nyitották meg: Vörös Nándor és Ferenczi Ádám bonchidai ritka és sűrű magyart táncoltak, majd a tánccsoport vezetői Tóth-Vörös Patrícia és Vörös Sándor mutattak be egy-egy szentiványi táncot. A Szent Imre Magyar Iskola diákjai versekkel és népdalokkal készültek a megemlékezésre. Kovács Nóra egy Tamási Lajos-verset szavalt el, míg Kiss Tóbiás Márai Sándor, Krassay Rózsa pedig Jobbágy Károly egy-egy költeményével készült. Kovács Orsolya és Kovács Nóra egy népdalcsokorral  bűvölte el a közönséget, majd Kis Orsolya, az Albertai Egyetem Wirth Intézetének magyarországi ösztöndíjasa szavalta el Petri György egyik versét.

Dr. Szili Katalin ünnepi beszédében megemlékezett forradalom hőseiről és kiemelte Kanada szerepét a magyar menekültek befogadásában. Ezután a magyar állam nevében Szenthe Sándor tiszteletbeli konzullal és Szenthe Annával, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökével a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adták át Pungur József református lelkésznek, aki 1983 óta Albertában teljesít szolgálatot. Ez az érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható.

A városban található 1956-os emlékmű koszorúzása két lépésben zajlott. Dr. Szili Katalin október 21-én az ünnepség előtt látogatott el a Szent Imre Katolikus Templom elé, hogy elhelyezze koszorúját, mivel ezen a napon már tovább is utazott Vancouverbe. A magyar közösség hivatalos koszorúzására október 23-án este 6 órakor került sor.