Kapcsolatok, kölcsönhatások, (meg)közelítések – Német-Magyar Napok Regensburgban

/ Gordos Katalin /
gordos.katalin képe
Történelem, művelődéstörténet, néprajz, nyelvészet, kultúra, politika: e kulcsszavak fémjelezhetnék a 2016. november 2. és 18. között, a Regensburgi Egyetemen megrendezett Német-Magyar Napok (Deutsch-Ungarische Tage) programját. A szervezési és lebonyolítási feladatok nagy részét a Dr. K. Lengyel Zsolt vezette Hungaricum — Ungarisches Institut vállalta magára, és a terveiknek megfelelően egy valóban sokszínű, témaválasztásában és megjelenítésében is változatos, izgalmas, párbeszédekre épülő rendezvénysorozattal várták a nagyközönséget.
tablók_1Kiszelly ZoltánVendégek 2 - fotó: Ralf-Thomas GöllnerDr. Slachta Krisztina

Felütésként az egyetem Műcsarnokában november 2-án nyílt meg a Hidak, korok, Budapest című fotókiállítás német nyelvű változata, amely betekintést enged abba, hogyan játszott Budapest és a Duna jelképes szerepet a két nép és a két ország közötti évszázados kulturális és társadalmi kölcsönhatásban. Az ünnepélyes megnyitón köszöntő beszédet mondott Dr. Szabó Dezső, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek Főosztályának vezetője.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megrendezett információs est méltó megemlékezés volt a hősökről, tisztelgés az elszántság, az élni akarás tettei előtt. Előadást tartott az intézet vezetője, valamint Baumgartner Bernadette, az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának tudományos munkatársa. Levetítették Hanák Gábor Egy elmaradt mozielőadás emléke c. film német nyelvű feliratokkal ellátott változatát, amely kizárólag archív film- és hangfelvételekből áll. Gudrun és Wolf Brzoska bemutatatták az újonnan megjelent könyvüket Ilona néni titkos fotóalbuma címmel. A kétnyelvű kiadvány az ´56-os események helyszíneit ábrázoló korabeli és jelenkori fotókat egymás mellé állítva fényképes kordokumentumként szolgál.

A jubileumi év kapcsán Dr. K. Lengyel Zsolt a programsorozat néhány előadóját, illetve vendégét – ahogyan fogalmazott: Magyarország barátait - eredeti '56-os kitűzővel ajándékozta meg, amelyet 1957-ben az „Ungarn Patenschaft der freien Welt e.V.“ elnevezésű müncheni egyesület készíttetett a magyarországi események iránti szolidaritás jeleként.                                                                                

A magyar-német, magyar-bajor kapcsolatok szövevényességét több kitűnő előadás is igazolta: Képek, kultuszok, szimbólumok. Német hatás és kölcsönhatás a magyar vallási kultúrában (Frauhammer Krisztina, Szeged), A német mint első idegen nyelv aranykora és hanyatlása Magyarországon (Péter Maitz, Augsburg), Bajorország és Magyarország a kezdetektől az Osztrák-Magyar Monarchia koráig (Herbert W. Wurster, Passau).

A hab a tortán a november 18-i záróesemény volt. A szakmai konferencia előadásai az aktuálpolitikától kezdve a kisebbségek történetén át a retorikai elemzésekig a téma sokoldalú és tudományos megközelítését tették lehetővé. A négy szekció előadásai, amelyek a hallgatóságot továbbgondolásra, véleményformálásra sarkallták:

  • A migrációs krízis magyar szemmel (Kiszelly Zoltán, Székesfehérvár),

  • A német menekültpolitika és Magyarország szerepe (Dr. Wolfgang Aschauer, Potsdam),

  • Politikai ismeretek és a múlt feldolgozása Németországban (Benedikt Widmaier, Heppenheim)

  • A Stasi Magyarországon 1964-1989 (Dr. Slachta Krisztina, Budapest),

  • A Német Szövetségi Köztársaság politikájának fő vonásai a kelet-európai német kisebbségeket illetően (Dr. Gerald Volkmer, Oldenburg),

  • Magyarország és a magyar kisebbségvédelmi politika. A kezdetek és jellegzetességek 1920-tól (Dr. Eiler Ferenc, Budapest),

  • A Német Szövetségi Köztársaság szemlélete a magyar online sajtóban a 2015-ös menekültválság idején (Fábián-Trost Annamária, Regensburg),

  • A német média Magyarország-képének alakulása és súlypontjai (Dr. K. Lengyel Zsolt, Regensburg).

Ezek az előadások okosan megalapozták a Maximilian Hotel elegáns termében zajló vitaestet, amelyen négy, nagy olvasóközönséggel büszkélkedő német nyelvű lap újságírói a moderátorokkal és a vendégekkel a sajtó szerepéről folytathattak párbeszédet. Georg Paul Hefty (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Boris Kalnoky (Die Welt), Karin Rogalska (Wiener Zeitung), Gregor Mayer (Standard/Profil) vettek részt a pódiumbeszélgetésen. A tematikájában szépen felépített és jeles szakmai gárdát felvonultató konferencia nagy erénye, hogy az egész nap folyamán a vélemények ütköztetésére, kérdésfeltevésre, valódi vitára kerülhetett sor.