Jótékonysági koncerttel kezdődött az advent Kölnben

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
Negyedik alkalommal rendezték meg a Rajna-mentén és Ruhr-vidéken élő magyar zenészek jótékonysági koncertjét advent első vasárnapján. A cél az volt, hogy a Temesvár Gyárvárosi Plébánián működő szegények konyháját támogassák. A műsorban tizenegy kiváló zenész tizenegy hangszeren bemutatott játékával szórakoztatta a közönséget másfél órán keresztül. Színvonalas kulturális program egy nemes cél érdekében: bárcsak mindenhol így kezdődne a karácsony előtti várakozás.

 

2016. november 27-én, a délutáni magyar misét követően a kölni St. Aposteln templom aulája megtelt magyarokkal. A koncert előszavaként Lukács József atya felolvasta Kapor János, a Temesvár Gyárvárosi plébános levelét. A levélből kiderült, hogy 35-40 gyermek kap rendszeresen meleg ebédet a plébánián, de ezt megszervezni számukra nem mindig zökkenőmentes. Szent Erzsébet példáját szemük előtt tartva: fontos számukra ez a munka, ezért is nagyon hálásak, hogy a kölni magyar közösség támogatja őket.

A következőkben nagyon sokszínű és szép műsort láthattunk, amelyben egyaránt helyet kaptak a klasszikus és modern zeneszerzők darabjai. A koncert első két zeneszáma még a misén elhangzott, orgonán játszott Stephan Glagovsek-Ádám, illetve Isabel Schuld játszotta a szólót fuvolán. Az aulában folytatódó műsort Köcsky Péter kezdte zongorán: Johannes Brahms A-dúr Intermezzo Op. 118 Nr. 2 darabját adta elő a közönségnek. Ezt követően Antonio Vivaldi: C-dúr fagottverseny I. tételét hallgathattuk meg Ádám Árpád Amadé (fagott) és Glagovsek-Ádám Stephan (zongora) játékában. Horejsi Theresának köszönhetően Debussy Danse című zongoradarabjának hullámzásában merülhettek el a jelen lévők. Az este egyik különlegessége volt a csembalón és blockflötén előadott Francesco Mancini E-moll szonátájának I-II. tétele. Csembalón Mustos Edit, blockflötén Németh Melánia játszott.

  

A következőkben egy kis cselló-szót is hallgathattunk, méghozzá Johann Sebastian Bach Sarabande-t és Bourrée-t adta elő Slajher Bence, majd ismét Isabel Schuld és Stephan Glagovsek-Ádám párosa állt a színpadra, ezúttal Mozart C-dúr Andante darabjával. Kovács Ágnes kristály tiszta szoprán hangján csengett fel két részlet Mendelssohn Paulus című oratóriumából.

   

Mozart C-dúr variációk a Hull a pelyhes fehér hó témájára zongora műve egyszerre idézte fel a sok gyerekkori élményt és varázsolta el a közönséget, ami természetesen Wedewardt-Brezóczki Gabriella kiemelkedő játékának is köszönhető volt. Pillanatok alatt meleg, karácsonyi hangulatot varázsolt Mayer Miklós a Mennyből az angyal, karácsonyi dalciklussal. Különleges élmény volt Johann Sebastian Bach: F-dúr Pastorale darabját harmonikán hallani, így Pecze Szilveszter előadása egyszerre volt meglepő, és szép.

   

Mustos Edit (blockflöte) és Mayer Miklós (gitár) duettjében ismét egy kis barokk zenét hallhatott a közönség, Godfrey Finger: Ciaccona című művét. Parádés csárdás-csokorral zárta a műsort Horejsi Theresa (hegedű), Ádám Árpád Amadé (fagott), Slajher Bence (cselló) és Glagovsek-Ádám Stephan (zongora). A magyar nótacsokortól egyszerre mindenki otthon érezhette magát, és valahogy tudatosította a résztvevőkben, hogy miért is vagyunk együtt ezen az eseményen. Magyar zenészek, magyaroknak zenéltek, egy másik magyar közösség megsegítése céljából.

  

A zenészek felajánlásának és a közönség nagyvonalú adakozásának eredményeképp 1200 euró, azaz kb. 360 000 Ft gyűlt össze egy este alatt, amellyel a közösség támogatja Temesvár Gyárvárosi Szegények Konyháját. Azt gondolom, igazán méltó így kezdeni az Adventet, segíteni azoknak, akik rászorulnak, kicsit a környezetünkre figyelni az énközpontú hétköznapok helyett. Remélem, hogy a zenei élményt és a jótékonysági célt mindenki tovább viszi magában, és az elkövetkező hetekben is segíteni fogja a karácsonyi készületet.

 

Köszönet a szervezőknek, zenészeknek és résztvevőknek az emlékezetes estéért, illetve azért a bőkezű adományért, amely összegyűlt!