„AKI HUN, AKI NEM, JÖHET!”

Jubileumi Cserkész Akadályverseny Németországban

/ Trombitás Titánia /
trombitas.titania képe
A hajdani Magyar Gimnázium közelében található Kastl-Mennersberg-i Hárshegy cserkészparkban tartották idén is a KMCSSZ (Külföldi Magyar Cserkész Szövetség) 1. kerületének 30. akadályversenyét szeptember utolsó napjaiban. A gyerekek cserkész- és magyarságismereti próbáztatásának idei témája igazán különleges volt: Attila eljegyzése elevenedett meg a germán királyleánnyal, Ildikóval.

Csodálatos napsütéssel, közel 180 fővel – mely meghaladta a tavalyi 167 fős rekord létszámot - és rendkívül jó hangulattal találkozhatott az a szerencsés hun leány és legény, aki szeptember 28 és 30 között részt vett a KMCSSZ (Külföldi Magyar Cserkész Szövetség) 1. kerületének éves akadályversenyén. A hétvége most sem csak a megmérettetésről szólt, hanem alkalmat adott egy kis történelmi betekintésre is, Attila és a Kárpát-medencei központú hun birodalom korszakába.

Szombat délelőtt Attila, Isten ostora kürtszóval érkezett közénk kíséretével és a cserkészek segítségét kérte. Jövendőbelije Ildikó, a germán királyleány – akinek személye szorosan összefonódik a Nibelung-mondakörrel is – nem érkezett meg időben menyegzőjük alkalmából. A délelőtti „vásáron” minden őrs felvértezhette magát azzal a tudással, mellyel már bátran indulhatott az elrabolt királyleány megkeresésére. Három különböző korcsoportnak megfelelő pályán indulhattak útnak. Az úton állomásokon mérettettek meg: hol rovásírással kitöltött útlevelükkel kellett átkelniük a hun-germán határon, hol rablóbanditák állták útjukat, hol Ildikó megsebesített kíséretén segíthettek. A délutáni szalagcsata során sikerült Ildikó nyomára lelniük, és kiszabadítaniuk őt a elrablói karmaiból. Este a tábortűz mellett tartottuk a menyegzőt, amely előtt finom falatokkal tölthettük meg a bendőnket. Attilát nászéjszakáján meggyilkolták, vasárnap vas-ezüst-arany hármas koporsóba fektettük és örök útjára bocsátottuk.

A rendkívül szép keretbe foglalt verseny fő szervezője Wack Krisztina volt (a Program 2017-es frankfurti ösztöndíjasa) és így a Kőrösi Csoma Sándor Program színeiben öten (Budaházy Árpád, Molnár Gábor, Bakó Ádám, Trombitás Titánia) vettünk részt ezen az emlékezetes eseményen.

Külön szívmelengető volt számomra, hogy a 84.sz. Lehel Vezér cserkészcsapattal érkező frankfurti lányok 2. helyezést, a fiúk pedig 3. helyezést értek el.