Isten éltessen, Magyarország!

/ dr. Facskó Anna /
facsko.anna képe
Augusztus 20-án Córdoba városa is Magyarország születésnapját ünnepelte. Az ünnepi műsor után, a magyar közösség egy magyar süteményekből álló uzsonnát fogyasztott el, ezt követően pedig magyar kvízversenyre került sor. A nap megkoronázásaként a córdobai labdarúgó-stadion és az Argentína fennállásának 200. évfordulójára felállított emlékmű is magyar nemzeti színekből álló díszkivilágítást kapott.
Csoportkép augusztus 20-ánMagyar uzsonnaMagyar nemzeti színekkel kivilágított emlékműA magyar nemzeti színekbe öltözött Kempes labdarúgó-stadion

Augusztus 20-án a Himnusz meghallgatásával vette kezdetét az ünnepi eseménysorozat Córdobában. Ezt követően a córdobai magyarok megismerték a Szent Jobb történetét, hallhattak az új kenyér ünnepéről, valamint arról is, hogy ezen a jeles napon, hogyan szoktunk Magyarországon ünnepelni. Az ünnepség végén a Córdobai Magyar Kör tagjaival közösen elénekeltük a Szózatot.

Az ünnep a magyar finomságokból álló uzsonnával folytatódott. A córdobai magyarok megkóstolhatták az általuk korábban még nem ismert Rákóczi-túróst, somlói galuskát, szilvás gombócot, de a már jól ismert dobostorta, túrós palacsinta és mákos bejgli sem hiányozhatott a tányérokról.

Az uzsonnát követően kezdetét vette a Magyarországról szóló kvízverseny. A játék során Magyarországgal kapcsolatos kérdésekre kellett a Córdobai Magyar Kör tagjainak válaszolnia. Az első három helyezett oklevelet, valamint magyar találmányokból álló ajándékcsomagot vehetett át. A nyertesek csomagjába C-vitamin, Rubik-kocka, gyufa és golyóstoll is került.

A nap fénypontjaként, a magyar államalapítás tiszteletére, piros-fehér-zöld színekbe öltözött a córdobai Mario Alberto Kempes labdarúgó-stadion és az Argentína fennállásának 200. évfordulójára felállított emlékmű.

Különösen megható volt számomra, hogy Argentínában, egy Magyarországtól ennyire távol fekvő országban, magyar nemzeti színekbe öltözött épületet, műemléket láthattam. Hálás vagyok, hogy ennek a különleges eseménynek a részese lehettem.