Irodalmi estek, koncertek: mozgalmas a tél a New York-i Magyar Házban

/ Szilvay Gergely /
szilvay.gergely képe
Több program is volt a farsangi időszakban a New York-i Magyar Házban: a New York-i konzulátussal közösen megemlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról; fellépett egy zongorista házaspár, akik külön adtak koncertet gyermekeknek és felnőtteknek; valamint két irodalmi estnek is otthont adott az intézmény, egy erdélyi írókra koncentráló felolvasó estnek, és egy erdélyi holokauszttúlélő memoárjainak.
Kumin Ferenc beszédet mond a Magyar Kultúra NapjánPankovits Nikolett koncertjeFarkas Zsolt és Várnagy AndreaGyermeksereg Farkas Zsolt és Várnagy Andrea koncertjén

Wass Albert-felolvasóestet tartott a New York-i Magyar Ház Széchenyi termében 2017. február 17-én, pénteken este héttől a Széchenyi István Társaság és a MAG közösség. Az érdeklődők maguk vitték el kedvenc kötetüket, versüket Wass Alberttől vagy valamely másik erdélyi költőtől, például Reményik Sándortól, Makkai Sándortól, Nyírő Józseftől, Tompa Lászlótól, Áprily Lajostól, Bánffy Miklóstól vagy Dsida Jenőtől. A felolvasóest közben svédasztalos vacsorával kínálták a résztvevőket, akik házi finomságokat is hoztak.

Egy erdélyi holokauszttúlélő emlékei

Február 2-án egy erdélyi holokauszttúlélő élményei elevenedtek meg lelki szemeink előtt. Földes Mária, Erdélyben született holokauszttúlélő A séta című művét adta elő Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész a New York-i Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a New York-i Amerikai Magyar Gazdasági Kamara és a New York-i Magyar Ház közös szervezésében.

Földes Mária 1925-ben született az erdélyi Borszéken, 1944-ben Auschwitzba hurcolták, 1945-ben visszatért Romániába, 1974-ben kivándorolt Izraelbe, végül 1976-ban Tel-Avivban öngyilkos lett.

„Földes Mária prózai vallomása nem regény. Műfajteremtő alcíme szerint A séta – Emlékek – mini tragédiák. A választott – vállalt mozaikszerkezet felmenti az írót az epikus folyamatosság időbeli kötöttségei alól, eleve szentesíti a hős életének különböző korszakaiban és helyszínein tett kalandozásait… Jelentős részben Auschwitz poklában, valamelyik lágerben játszódik… Széles epikus ívét tekintve mondhatnánk akár több nemzedék életútját felölelő izgalmasan tömörített családregénynek is” – írja Földes Anna.

Zenei képzelet

ZeneKÉPzelet címmel négykezes zongoraműveket adott elő versekkel fűszerezve, gyermekeknek január 28-án, szombaton délben Farkas Zsolt és Várnagy Andrea zongorista házaspár. A műsorban Grieg, Dvorak, Liszt, Ravel és Weiner Leó művei hangzottak el. Este a művészek a felnőtteknek adtak ízelítőt Liszt Ferenc munkásságából. A művek között egy-egy magyar vers és személyes gondolat is elhangzott, a zseniális zeneszerző sokszínűségét bemutatandó. A koncertsorozatot támogatja Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága.

A Magyar Kultúra Napja

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A New York-i Magyar Ház ez alkalomból 2017. január 22-én, vasárnap  Bonc Ádám színművész által elmondott irodalmi szemelvények kíséretében mutatta be Pankovits Nikolett egyedi hangzásvilágú zenekarát, amelynek zenei világa a magyar népzene, a jazz és a latin-amerikai érzéki ritmusok különleges fúziójából áll.

A Magyar Kultúra Napján beszédet mondott Kumin Ferenc főkonzul, a társszervező New York-i Magyar Főkonzulátus vezetője is.

A vasárnapi koncert egyben a Balassi Intézet igazgatójának, Romsics Gergelynek a búcsúztatója is volt, akinek lejárt a megbízatása. Mint Nagy Ildikó, a Magyar Ház igazgatója elmondta: „Gergő kiváló érzékenységgel figyelte és segítette a magyar közösséget és habár a Balassi Intézet fő fókusza, hogy a helyi többségi társadalom felé prezentálja a magyar kultúrát, mégis a Balassi Intézettől Gergő vezetése alatt rengeteg figyelmet kaptak a közösségi intézmények”. Hozzátette: „A Magyar Ház és a helyi magyar közösség nevében szeretném megköszönni ezt sok kiváló közös programot és bízunk benne, hogy a szervezeteink együttműködésében Gergő távozása nem egy pont, hanem csupán egy vessző lesz.”

Romsics Gergely különleges ajándékot kapott a szervezőktől: kedvenc fogásait szolgálták fel vacsora gyanánt.