Huszár Ferenc hagyományőrző huszár látogatása New Jerseyben

Édesanyám ki a huszár, ha én nem?

/ Huszárné Thuróczy Piroska Outi /
huszarne.thuroczy.piroska képe
Nemrég kiderült, hogy New Jersey-ben számos lelkes és talpraesett jelentkező bátran beállna a huszárok közé, ha Kossuth Lajos esetleg erre toborozna. Az itteni magyar gyermekek és fiatalok fején pompásan áll a csákó, vállukra szépen simul a mente és kezükben erős kézzel tudják tartani a kardot.
Együtt a magyar iskolábanHuszár az ovibanElőadás az iskolábanHuszár a cserkészek között

Március közepén Garfieldra, Passaicra és Montclairba (New Jersey) látogatott Huszár Ferenc hagyományőrző huszár, aki egyenesen Pécs városából, a 7. huszárezred színeiben érkezett. Huszár Ferenc az 1848/49-es szabadságharc idejének hagyományait őrzi, így nagyon érdekes és fontos adalékot tudott hozzátenni az itt élő magyarok idei nemzeti ünnepéhez. Az “igazi huszár” (ahogy a gyerekek nevezték) toborzó körútját a garfieldi Bodnár Gábor Cserkészházban működő óvodában kezdte, március 14-én. Az ovisok azóta tudják; a huszár fején csákó, a lábán csizma, a vállán pedig mente van. Huszár Ferenc elmesélte, hogy melyik ruhadarab pontosan mire való, miből készült és miért volt a huszár öltözékének fontos darabja. Mindenki fel is próbálta a csákót, mentét, sokan pedig egészen magasba tartották a nehéz kardot.

Az “igazi huszár” március 16-án szombaton a Montclair-i Körösi Csoma Sándor Magyar Iskola diákja között is megnézte, teremnek-e itt huszárnak alkalmas legények. Az iskola tanulói nagy érdeklődéssel hallgatták a huszárok életének mindennapjairól szóló érdekes beszámolót, és rengeteg kérdéssel árasztották el Huszár Ferencet. Elsősorban magával a harccal kapcsolatos kérdéseket tettek fel. A hagyományörző huszár még a legkisebb részletekre tapintó kérdésekre is pontos választ adott, nagy örömet szerezve ezzel a lelkes közönségnek. A fiatalok itt is kihasználták, hogy egy igazi huszárkardot tarthatnak a kezükben: bizony lenne pár legény és leány, akinek kardforgatása elől menekülne az ellenség!

Még aznap délután a garfieldi 6. Gábor Áron és 38. Rozgonyi Cicelle cserkészcsapatok kis- és nagycserkészei is megismerkedtek a huszárral. Itt is sok új érdekesség kiderült a magyar harcosok életéről.

Huszár Ferenc New Jersey-be látogatásának fénypontja a helyi magyar közösségek álltal szervezett 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségen való részvétel volt. A megemlékezés ünnepi beszédét a hagyományőrző huszár mondta. Tiszteletét fejezte ki az itteni magyarok komoly nyelv- és kultúra-őrző munkájáért, hiszen ez is egyfajta (nagyon értékes) hagyományőrzés. A beszéden túl teljes huszáregyenruhában részt vett az ünnepség minden részében.

Felemelő érzés volt úgy énekelni a Himnuszt, és ezzel ünnepelni a hazájukért életüket is feláldozó magyar hősöket, hogy közben egy egyenruhás hagyományőrző huszár emelte tisztelgésre a kardját!