Negyedszer is Taste of Hungary Sydney-ben!

/ Gruber Enikő /
gruber.eniko képe
A méltán híres magyar konyha nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a déli féltekén is népszerű. Ezt támasztja alá az évről-évre megrendezendő rendezvény is, melynek népszerűsége töretlen, és egyre nagyobb igény van rá.
A kiállítók egy részeVárakozás az ebédreTáncházLégy cserkész!

Immár hagyományossá vált, hogy minden évben megszervezik saját piknikjüket, a Taste of Hungary-t, a sydney-i magyarok.  Az idén már negyedik alkalommal élvezhették a magyaros ízeket és egymás társaságát az itteniek, ahol a jókedvnek még az időjárás viszontagságai sem szabhattak gátat.

A rendezvény alapkoncepciója, hogy a környéken lakó magyarok és a velük élő más nemzetiségűek mindenféle konvenciók nélkül együtt tölthessenek egy napot, és népzene, illetve néptánc mellett élvezhessék a méltán híres magyar gasztronómia ízeit. Hiszen, aki valaha már evett gulyást, pörköltet vagy lángost, kóstolta a szilvásgombócot, a bejglit vagy a kürtőskalácsot, annak ezek ízei még évek múltán is a szájában vannak. Most is nagy sikere volt a tradicionális ételeknek, és mindenki izgatottan várta, hogy sorra kerülhessen a sátraknál. A magyar konyha mellett a kínálatból természetesen nem hiányozhatott a magyar bor, pálinka és sör, ahogy a különböző Magyarországról importált tipikusan egyedi termékek sem. 

A tavalyi rendezvényhez hasonlóan, idén is a Georges River National Parkban, a Picnic Pointnál tartották a rendezvényt, ahol több szervezet és intézmény is képviseltette magát. Jelen volt például a Szent Erzsébet Otthon, akinek a képviselői zsíros kenyérrel vendégelték meg az oda látogatókat, saját készítésű vaníliás kiflit árultak, és gondolva a fiatal generációra, kreatív gyereksarkot is állítottak. A cserkészekkel szintén találkozhattak a megjelentek, akik egy kávés pultot működtettek, ezzel is próbálva anyagi támogatást szerezni szervezetüknek. Mindemellett Gazdag Alexandra idei ösztöndíjasuknak köszönhetően egy egyedi, saját készítésű táblával népszerűsíthették a mozgalmat, ahol egy fénykép erejéig bárki cserkésszé válhatott. Rajtuk kívül a Sydney-i Magyar Iskola és a Sydney-i Magyar Református Egyház sátrába is betérhetett a közönség, és bepillanthattak tevékenységükbe. Ők szintén gyerekközpontú tevékenységekkel készültek. A jó hangulatról a Kengugró tánccsoport és a Transylvaniacs zenekar gondoskodott, akik az eső ellenére rengeteg fiatalt megmozgattak. A néptáncos lányok karikázót, a fiúk legényes táncokat mutattak be, majd Szabados Tamás KCSP ösztöndíjas táncházat tartott a jelenlevőknek. 

Bár az idei rendezvény esős volt, ez nem szegte a kilátogatók kedvét. Mintegy háromszázan gondolták úgy, hogy mégis érdemes részt venni a várva várt eseményen, találkozni a régen látott ismerősökkel, elfogyasztani egy jó magyaros ebédet, és táncolni egy kicsit őseink zenéjére.