A harmadik Tel Aviv-i gulyásparti

/ Lukácsi Katalin /
lukacsi.katalin képe
Október 29-én harmadik alkalommal volt gulyásparti Tel Avivban, a Yarkon Parkban. A nyilvános rendezvényen a gulyásleves mellett dobos tortával és játékos gyermekprogramokkal is vártuk az érkezőket.
nagy andorpucolássorverseny

Illés Erzsébet, a Kőrösi Csoma Sándor Program korábbi izraeli ösztöndíjasa tavaly ősszel, majd idén a tél végén szervezte meg az első két gulyáspartit, és a mostaniban is nagy segítséget nyújtott. A rendezvény hagyománnyá válásában reménykedve szerveztem meg idei ösztöndíjasként a harmadik partit. A program önkéntes és önköltséges volt. Bár életem első gulyáslevese volt a mostani, amit készítettem, igyekezetemmel nem veszélyeztettem a gulyás finomságát. Arról szakácsként Szabó Orsolya, az Izraelinfo gasztrobloggere gondoskodott remekül.

A leves éppen jó sóssága, a hús puhasága mellett azonban a legfontosabb mégis a hangulat és a találkozás öröme! Körül-belül 150 ember gyűlt össze a Yarkon folyó melletti parkban. Még a távolabbi Haifáról és Beer Sheva-ból is érkeztek részt vevők. Régi ismerősök találkozhattak, új ismeretségeket köthettek, akik már nem beszélnek magyarul, vagy aki éppen azért jött el, hogy újra megszólalhasson anyanyelvén, és a helyi magyar élet aktív kis közösségei is képviseltették magukat. A szervezés munkáját megkönnyítette az a rengeteg önkéntes segítség, amelyet kaptam a munkám során, és megkoronázta, hogy valamennyi vendég jól érezte magát, és újra megélhette magyar identitását.

A program során a családokra is gondoltunk, hiszen Freireich Ági és Klosz Mónika, a Tel Aviv-i Magyar Iskola és Óvoda vezetői játékos programokkal készültek. Leor Liliánának köszönhetően pedig a főétel után a desszert sem maradt el, 100 szelet Dobos tortát sütött aznapra.

Az eseményről Szabó Balázs jóvoltából készültek fotók, aki egyben a tűzfelelős is volt a partin, a teljes album ezen a linken tekinthető meg.

A lelkes előkészületek.

Freireich Ági és Klosz Móni játékos versenyeket vezényeltek le.

Nagy Andor nagykövet úr is jelen volt családjával.

Hosszú sor a gulyásra várva.