Hallgatni a húsvétot

Magyar nyelvű podcastcsatorna létrehozása a nyelvgyakorlás érdekében

/ Csrepka Máté Barnabás /
csrepka.mate.barnabas képe
A húsvétról szólt a magyar nyelv hallgatása és gyakorlása céljából létrehozott podcastcsatorna első adása.

Idén április második hétvégéjére esett a keresztény világ legnagyobb ünnepe, a húsvét. Mint ahogy más keresztény országokban, Brazíliában is a családé, a szűk ismerősi köröké ekkor a főszerep. Ennek megfelelően Nagypénteket megelőzően – a járvány ellenére is – családjukhoz hazaigyekvő kocsisorok döcögtek Sao Paulo nagyobb útjain.

A magyar közösségben a jelenlegi körülmények miatt, az olyan tradicionális szokásaink, mint a tojásfestés, a locsolás, az ehhez kapcsolódó locsolóversek és a kiadós húsvéti lakomák csak kép-, videó-, illetve hanganyag formájában voltak itt-ott fellelhetők a szociális médiában, a személyes találkozások, foglalkozások, közös étkezések helyett.

Az izoláltság kényszere a kapcsolattartás egy új formáját szülte a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai és a kolónia tagjai között. A Casa Húngara de Sao Paulo márciusban létrehozott YouTube csatornáján egy podcast lejátszási lista elindítását kezdeményeztem, és ebben ösztöndíjas társaim is partnerek voltak. Az első beszélgetés témája alkalomhoz illően a húsvét volt: az ünneppel kapcsolatos otthoni szokások felelevenítése, személyes történetek a locsolásról, az ilyenkor asztalra kerülő finomságok részletezése.

A közel 10 perces podcast sikert aratott, így ezen felbuzdulva elhatároztuk, hogy kéthetente új anyaggal jelentkezünk. A lejátszási lista hallgatóinak reakciói, hozzászólásai megerősítik a kezdeményezés helyénvalóságát, amelynek elsődleges célja az aktuális témák feldolgozása mellett a magyar nyelv, hallgatáson keresztüli gyakoroltatása.

A Mostantól c. podcast lejátszási lista első adása IDE kattintva meghallgatható.