Hagyományos bácskai rizses hús Nyugat-Ausztráliában

Kőrösi Csoma Sándor Program Menü Perthben

/ Macanko Márk /
macanko.mark képe
A Happy Evening eseménysorozat mindig valami különlegességgel szolgál az idelátogatóknak. Általában ez egy délutáni eszem-iszom nagy társaságban, kellemes környezetben, zenével társítva. A legutóbbi azért volt különleges - de főképp számomra -, mert én készítettem el egy teljes menüt több mint húsz ember számára, így segítve a Magyar Ház önkénteseinek munkáját.
A résztvevők és a zenészekA kinti lángos osztagA hagyományos bácskai rizses húsA kinti mulatozás

Ez a rendezvénysorozat az egyik legfontosabb és legnagyobb jelentőséggel bíró eseménye a perthi magyar közösségnek. Minden hónap második szerdáján van megtartva az ünnepség, amikor több magyar étel kerül elkészítésre és elfogyasztásra egyaránt - köztük számos magyar étel is.

Ez alkalommal augusztus 13-án volt lehetőségem a Pertben elhelyezkedő Magyar Ház konyhájában főzni az eseményre látogatók számára. Vajdasági magyarként tudtam otthonias ízeket is eljuttatni ide, a messzeségbe, így a menü hagyományos bácskai rizses hús volt.

Ezt az ételt a gazdag ízek és a szoros kapcsolat jellemzi a vidéki, hagyományos magyar konyhával. Egyesek szerint a rizses hús egy kicsit hasonlít a pörkölthöz, de a fő különbség, hogy itt a rizs is az étel szerves része, nem csak köret. Nagyszerűen, pikánsan sikerült, pont ahogyan az kell. Csak remélni tudtam, hogy elég lesz húsz személynek.

Az esemény elkezdődött és a bárban állva eladtam az összes ételt. A sajátomon kívül választhattak az emberek a jókai bableves, a töltött káposzta és a petrezselymes burgonyával tálalt sertéspörkölt között. Nem mellesleg a rizses hús fogyott el a leggyorsabban és az kapta a legnagyobb pozitív visszajelzést is.

A két célom közül sikerült az egyiket elérnem, amely az volt, hogy egy új dolgot alkossak itt, Nyugat-Ausztráliában. A másik ehhez kapcsolódott: olyan dolgot, ami maradandó lehet - ezen kell még dolgoznom.