Gyermekfarsang az Isztambuli Hétvégi Magyar Iskolában

"Farsang három napjában"

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna képe
Felnőtt, gyermek egyaránt örömmel készül az átváltozás egyik leglátványosabb mulatságára, az álarcos bálra, azaz a farsangra. Februárban az Isztambulban élő magyar gyermekek is együtt mulattak szüleikkel a Hétvégi Magyar Iskola farsangján.
Gyermekfarsang IsztambulbanRingató Kovács-Sert ZsuzsannávalHagyományismeret az Isztambuli Magyar IskolábanCica

A csendes januárt egy pezsgőbb farsangi hónap követte az isztambuli magyarság életében is. Február 8-án tartotta gyermekfarsangját foglalkozásokkal a Hétvégi Magyar Iskola. Ez a nap sokat ígért és adott a családoknak, mert több újdonsággal is bővítette a havi rendszerességű Magyar Iskola napi programját.

A rendszeres magyar órai foglalkozáson 2 csoportban és korosztályban a gyerekek álarcokat készítettek. Ezt egy kiváló új kezdeményezés követte: Kovács-Sert Zsuzsanna „Ringató” címmel a legapróbbaknak tartotta meg első foglalkozását. Sok pici „utánpótlás” gyermeket hozott el szülője. Biztatóan magas létszámuk a Magyar Iskola jövőjét garantálja. Élőzenei foglalkozásában Zsuzsanna gyermekmondókákat, népdalokat énekelt citerakísérettel. Eközben már beöltözve várták a nagyobbak a „zsákbamacskát”. Rövid ebédszünet után jómagam megtartottam az első folklór-foglalkozást, melynek rendszerességével a hagyományos magyar népzenei alapokkal és némi folklórismerettel igyekszem bővíteni a helyi érdeklődő magyarság hagyományismeretét. Palóc farsangi éneket tanultunk és viseletdarabok bemutatásával a magyar kézműves műveltség gazdagságát csodáltuk, tárgyaltuk. Kalotaszeg bakacsinhasználatát, a muszuj gazdag és igen nehéz hímzésvilágát, valamint a vászonszőttesek készítésmódját ismertettem. Céljaim szerint egy-egy népi hangszert is bemutatok ezeken az órákon. Most Zsuzsanna jóvoltából élő játékkal került közelebb hozzánk a citera. Mindezt szabad játék követte. Wida Mónika jóvoltából egy igazi magyar csemege is került az asztalra. Krumplis pogácsát sütött nekünk ott, frissen és receptjével a magyar ételek szeretetét igyekeztünk propagálni az érdeklődők körében. Rövid Kossuth-nótázással már a márciusi ünneplésre is készültünk.