Gyerektánccsoport alakult Berlinben

/ Tollár Ivett /
tollar.ivett képe
Megalakult a Berlini KIS Fonó!
Berlini KIS FonóKis FonóKis FonóKis Fonó

Több éve célja már a Berlini Fonó Néptáncegyüttesnek, hogy ne csak felnőttekből, hanem gyerekekből álló néptánccsoport is működjön a városban. Most megvalósult ez a régi álom: novemberben megalakult a Berlini Fonó Néptáncegyüttes által kezdeményezett Berlini Kis Fonó gyerektánccsoport.

Az első próbánk november 7-én volt. Előtte még félve vágtunk bele, sok minden visszatartott minket gondolatban: túl nagy a város, a családoknak sok a délutáni programja, vajon mindezek ellenére lesz-e elég jelentkező? Legnagyobb meglepetésünkre több gyerek várt minket az első próba előtt, mint amennyiről előzetesen tudtunk, tíz gyerekkel indítottuk el a próbákat. Az első hónapban nagyon kitartóan jártak a gyerekek a keddi alkalmakra, jelenleg összesen tizenketten tagjai a csoportnak. A legapróbb ötéves, a legnagyobb pedig tíz.

Bár nem hatalmas a csoport, de mégis érezzük, hogy nagyon megkönnyíti a munkánkat, hogy a táncpróbákat ketten tartjuk, Lukács Henrietta, a Berlini Fonó egyik táncosa és én. Izgalmas követni a kis aprók fejlődését, ami már ennyi idő után is látható. Kialakultak közös szokásaink, rituálénk, kedvenc népi játékaik is lettek már a gyerekeknek, amit próbáról próbára kérnek, hogy játsszuk el újra.  

A táncpróbákon az a célunk, hogy játékos formában adjuk át nekik a magyar táncok alaplépéseit, táncait. Hétről hétre ismerkedünk meg az épp aktuális ünnepkörrel, hozzá kapcsolódó hagyományokkal, szokásokkal, népi játékokkal, dalokkal. Elsőként a moldvai táncok mellett, a dél-alföldi táncokat fedezi fel a csoport.

Azt valljuk, tapasztaljuk, hogy a népi játékokon, táncon, mozgáson, ritmikai gyakorlatokon keresztül és a daltanulással fejlődik a gyerekek ritmusérzéke, memóriája, koordinációs és koncentrációs képessége, zenei hallása. Mindemellett, ami nagyon fontos, egy közösség részesei lehetnek.

Reméljük, hogy kitart a lelkesedésük egész évben, és sok közös élményben, tanulási folyamatban lesz részünk együtt. Titkon vágyunk rá, ha majd még nagyobbakká cseperedtek, a „nagy” Fonó tagjai lesznek.

Berlin, 2023. november 30.