Garfieldi októberi forgatag

/ Hadi Luca Mária /
hadi.luca.maria képe
Fergeteges események, programok egyetlen hónapban: cserkész vacsora, szüreti mulatság, kiscserkész kirándulás, október 23-i ünnepély, cserkész mise.

 

Ahogy a fák színes köntösbe bújnak, s elkezdenek lehullani a levelek, úgy Garfieldon és Passaicon a magyar közösségekben sok mulatságot és programot rendeznek.

"Megrakják a tüzet", énekeljük oly sokszor. Idén a cserkész vacsora témáját is a rakott ételeknek szentelték. Mindenféle rakott finomságot ízlelhettek a cserkészek, a szülők, a támogatók. Ezután jóllakottan körbeülték a tábortüzet, csodaszép népdalokat énekeltek.

Havonként egy-egy alkalommal a vasárnapi szentmise után összegyűlnek a gyerekek, és régi magyar néphagyományokat elevenítenek meg. A foglalkozás neve: Lantocska, ahol szüreti mulatságot csaptak, volt szőlőszedés, préselés, íjászat, hímzés, pántlika fonás, kukoricafosztás.

Az egyik alkalommal a kiscserkészek is felkerekedtek, hogy segítsenek a tök királynőnek meglelni a társait. Egy közeli farmon meg is találták a többi tök fejet, és össze is szedték őket. Persze nem maradhatott ki a jól megérdemelt vacsora és a tábortűz sem.

Az október 23-i ünnepélyen a "Lant és toll" nevű felnőtt és a "Lantocska" nevű gyerek csoport együttesen alkotott egy színvonalas előadást Panni néni vezénylése alatt. Ez alkalommal Varga Judit igazságügyi miniszter asszony is részt vett a szentmisén, a megemlékezésen, a koszorúzáson. Beszédet mondott, ahol több alkalommal felhívta a figyelmet a béke fontosságára, amit minden magyarnak képviselnie kell szerte a világon.

A hónapot méltóképpen zárta a cserkész mise, ami immár második alkalommal került megrendezésre, hosszú idő után. A különlegessége az volt, hogy a idősebb, már kevésbé aktívan tevékenykedő cserkészek is eljöttek, magukra öltve a teljes cserkészegyenruhát. Az utána következő süteményfogyasztás remek színtere volt a találkozásnak. A kisebbek láthatták így azt is, hogy a felnőttek, az idősebbek is részesei azoknak a kalandoknak, amelyeket most ők élnek át, hogy lehet később is a cserkész értékrendet követni, aszerint élni.

Ezek a tartalmas programok hétről hétre akár kimerítőek is lehetnek, de ugyanakkor fel is töltik a közösség tagjait. A sikeres események mindig jobbnál jobb és színesebb események szervezésére és aktív, segítő részvételre sarkallja a szervezőket.