Frankfurti Magyar Bál és Táncház

/ Trombitás Titánia /
trombitas.titania képe
Február 16-án egy Frankfurt-közeli városban, Hofheimben tartották az 53. Frankfurti Jótékonysági Magyar Bált és Táncházat több, mint 700 mulatni vágyó résztvevővel.

Majna-Frankfurtban számos közösség és egyesület tevékenykedik a Németországban élő magyarokért, magyar identitásuk és anyanyelvük megőrzéséért és ápolásáért: magyar óvoda, hétvégi iskolák, táncegyüttesek, cserkészcsapatok, egyházközségek, baráti közösségek és még sorolhatnám. Az évnek talán legkiemelkedőbb eseményén, a Szent Erzsébet Magyar Katolikus Egyházközség által szervezett  Magyar Bálon és Táncházon szinte mindegyik szervezet képviselteti magát, de szép számmal érkeztek a magyar kultúra iránt érdeklődő és a magyar mulatságokat kedvelő német származású vendégek is.

A Frankfurtban működő 84. számú Lehel Vezér cserkészcsapat tagjai – akik közül a legtöbben a Cifra gyermek és ifjúsági táncsport egyesület oszlopos tagjai is – a bál nyitótáncaként palotást mutattak be Hanzely Mária betanításával. Fellépett a két frankfurti néptánccsoport, a Cifra gyermek és ifjúsági táncsport egyesület gömöri táncokkal és a „Rezeda“ szilágysági koreográfiával. A gömöri koreográfiát a Nógrád Táncegyüttes vezetője, Szabó János és művészeti asszisztense, Steib Janka készítette, melyet a Cifra tánccsoport egyesület vezetői, Klement Nándor és Klementné Kecskeméti Beáta tanítottak be. A „Rezeda” koreográfusai és tánctanárai Bohus György, Bertha Adrienn és Hajdók Mihály voltak. A műsort Kaján Katalin operaénekesnő előadása színesítette, aki a hungarikumként számon tartott operett világába kalauzolta el a hallgatóságot, ízelítőt adva a hamisítatlan magyar virtusból.

  

A frankfurti 84. számú Lehel Vezér cserkészcsapat által nagy lelkesedéssel és gondos előkészülettel szervezett tombola sem maradhatott el.  A tombolatárgyak beszerzése, csomagolása nem kis feladat. A nyeremények közé tartoznak magyarországi finomságok, népművészeti tárgyak, belépőutalványok más magyar rendezvényre. A számokat a palotás kosztümbe öltözött első bálozók árusították, melynek bevételéből különböző magyarországi és Kárpát-medencében működő ifjúsági csoportokat szokott támogatni a cserkészcsapat.

A bálozó közönség az „Asterix“ könnyűzenei tánczenekar muzsikájára, illetve a táncházban a „Varázskör“ zenészeinek talpalávalójára mulathatott. A vállalkozó kedvűek moldvai, vadjaszeniványi és gömöri táncokat tanulhattak a Nógrád Táncegyüttes táncosaitól. A hageni és a frankfurti KCSP ösztöndíjasok Pacsura Dávid és Trombitás Titánia mezőségi és szatmári táncanyaggal ismertették meg az érdeklődőket.

 

Jó hangulatban és társaságban hamar elszaladt az idő. Hajnalra mindenki elkoptatta a csizmája sarkát. A szervezők örömmel várnak minden kedves érdeklődőt a következő frankfurti magyar jótékonysági bálra, 2020. február 1-én.