"Itt a farsang áll a bál"

Élőzenés táncház Kölnben és Hagenben Peller Bendegúz népi zenekarával

/ Csókási Imre /
csokasi.imre képe
2020. február 15-én, szombaton élő zenés gyermektáncház várta a Kölni Magyar Érsekség Római Katolikus Lelkészség magyar óvodásait és iskolásait, akik farsangi táncmulatságra érkeztek a hétvégi magyar iskola gyerekfoglalkozása keretében. Peller Bendegúz és zenekara szolgáltatta a muzsikát a délelőtt ovis táncházához.
Maszkos alakoskodókjó hangulatbanzakatol a vonat gólyás tánc

2020. február 15-én szombaton délelőtt Kölnben jártunk a Kölni Érsekség Római Katolikus Magyar Lelkészségén, ahol a hétvégi magyar iskola keretein belül farsangi gyermek táncházat tartottam a Magyarországról érkezett Peller Bendegúz népi zenekarával. 1/2 11-től az óvodásoknak tartottunk ovi táncházat, mely alatt az ovis korosztálynak megfelelő népi játékokkal: körjátékokkal és kiszámolókkal ismerkedtünk meg.

Az ovis farsangi táncházat az iskolások, az aprók táncháza követte. Velük a már korábbi találkozás alkalmával elkezdett somogyi dudálással és játékfűzéssel folytattuk a mulatságot. Az iskolás korúak 45 fővel érkeztek meg a helyszínre Lukács József atya és Mustos Edit kíséretében. Persze a játék sem maradt el a foglalkozás alatt. A február 15-re tervezett élőzenés farsangi táncház nagyon jó hangulatban telt el mind az ovisok, mind az általános iskolás korosztály számára. Remélem, mindannyian új ismeretekkel gazdagodva, jó hangulatban térhettek haza, várva a következő találkozást a hétvégi magyar iskolában.

2020. február 15-én Hagenben, a Szent József Katolikus Közösségi Házban tartotta a Vadrózsa Magyar Néptánc együttes közössége farsangi gyermek és felnőtt táncházát. A gyermek táncház talpalávalóját a gyerekek nagy örömére Peller Bendegúz és barátai szolgáltatták Budapestről. A kicsik megismerkedhettek a zenekar tagjaival, valamint a megszólaló népi hangszerekkel, így a hegedűvel, a brácsával és a nagybőgővel. Nem csak a gyermek táncházzal telt el a délután, mivel Romhányi Ivett, aki a Vadrózsa tánccsoport tagja, arcfestéssel várta a kicsinyeket, Münnich Ákontz Ildikó pedig népmesével örvendeztette meg a őket. A gyerekek pedig – mivel farsangi táncházról volt szó – jelmezbe öltözve mutatták meg magukat a színpadon. A gyermek táncházat rövid szünet és átállás követte, majd pedig a felnőttek táncmulatságával folytatódott az este. A talpalávalót ismét Peller Bendegúz és népi zenekara szolgáltatta. A felnőtt táncházat moldvai tánctanítással kezdtük, majd csíkszentdomokosi kezessel, héjszával és a gólyás tánccal ismerkedtünk meg. Ezután Szatmárra kalauzoltuk táncos érdeklődőinket és tyukodi táncokat tanítottam a részükre. Majd Szatmárból a Sóvidékre kalandoztunk el és korondi táncokkal ismerkedtünk meg. Az estét Mezőségi táncházzal zárta a Vadrózsa Magyar Néptáncegyüttes közössége. Körülbelül 50 résztvevője volt a februári farsangi táncházunknak, melyen minden magyar korosztály képviseltette magát nem csak Hagenből, hanem annak vonzáskörzetéből is.