30 éves a szarajevói magyar egyesület

Többnapos rendezvénysorozattal ünnepeltünk

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
Harminc évvel ezelőtt a délszláv háborúban, a szarajevói ostrom ideje alatt jött létre a HUM Magyar Polgárok Egyesülete. Történetünket, a kezdeteket egyre többen ismerik meg, mint ahogy azt is, milyen Bosznia-Hercegovinában magyarnak lenni, mi ösztönzi az itt élő embereket, hogy megtartsák magyar identitásukat és kultúrájukat.
a szarajevói Városháza előtt Siflis Gordán Klára, a dokumentulfilm rendezője és Muratović Irma, a HUM elnökenéhány képviselő a közönség soraibóldíszoklevél a HUM-nak

Ez a kis magyar közösség sokak számára példaértékű, ezt bizonyította számos régi és új barátunk jelenléte is az ünnepi rendezvényeinken.

Először Siflis Gordán Klára Magyarok a Miljacka partján – Irma asszony története (a Miljacka a fővárost átszelő folyó – a szerző megj.) című dokumentumfilmjének telt házas szarajevói bemutatójára került sor. A film a boszniai magyar diaszpóráról szól, bemutatja, hogyan alakult ki, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a háború idején, és milyen helyzetben van napjainkban közösségünk.

Muratović Irma, az egyesület elnöke és Siflis Gordán Klára, a film rendezője a vetítést követően a filmben elhangzottakról, valamint a forgatás élményeiről mesélt a nagyszámú közönségnek.

Másnap vendégeinkkel körbejártuk a híres belvárosi bazárt, együtt megnéztük a főváros nevezetességeit – a szarajevói merénylet helyszínén is jártunk –, majd közös kávézással (bosnyák kávét ittunk), illetve csevapozással koronáztunk meg szombati sétánkat.

A jubileumi ünnepségen számos képviselő részt vett, többek között: Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, Pósa Krisztián, Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete, az EUFOR és a NATO rangidős képviselői, továbbá az egyesület alapítótagjai és jelenlegi tagjai, valamint valamennyi barátunk.

Színes műsorral ajándékoztuk meg vendégeinket. Fellépett az Iszkába zenekar, Muratovic Timur klarinétművész, Becsei Illés, a szarajevói Operaház szólistája, valamint a köszönő oklevelek átadására is sor került. Az állófogadáson egy hatalmas, HUM 30 logóval ellátott tortával is megleptük az egybegyűlteket. A jubileumi műsorunkról részletes beszámolót találhattok közösségi oldalunkon (Szarajevói Magyarok/Madjari u Sarajevu). 

Köszönjük mindenkinek, aki velünk ünnepelt, kiemelten támogatóinknak: a Magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, a Bethlen Gábor Alapkezelőnek, Magyarország Szarajevói Nagykövetségének, a Magyarság Házának, a BHRT-nek, a Pannon RTV-nek és a MINORITY-nek.

Fotók: Fülöp Dóra